Primera vegada a Europa

L’Hospital de Sant Pau diagnostica, marca i extirpa un nòdul pulmonar en una única visita al quiròfan

L’Hospital de Sant Pau diagnostica, marca i extirpa un nòdul pulmonar en una única visita al quiròfan

ACN

2
Es llegeix en minuts

L’Hospital de Sant Pau de Barcelona ha practicat per primera vegada el diagnòstic, el marcatge i l’extirpació d’un nòdul pulmonar en una única intervenció quirúrgica, cosa que és beneficiosa per a pacients amb sospita de càncer.

El centre hospitalari més antic de Catalunya ha assegurat que és la primera vegada a Europa que es practiquen les tres fases en una sola intervenció, cosa que representa «un salt qualitatiu» perquè estalvia proves preoperatòries i redueix les possibles complicacions postquirúrgiques per al pacient.

Un nòdul és una àrea anormal als pulmons, habitualment de petites dimensions i que pot ser benigna o maligna; en aquest últim supòsit, pot ser indicatiu d’un càncer i cal extirpar-lo.

«Fins ara els pacients havien de venir el dia abans o el mateix dia per fer-se un TAC i poder posar un radiotraçador per marcar el nòdul pulmonar que calia ressecar, i després havien d’esperar fins a poder entrar al quiròfan per prcticar la resecció», ha explicat el cap clínic del Servei de Cirurgia Toràcica de Sant Pau, Juan Carlos Trujillo.

Tres processos en una sola vegada

Amb aquest nou sistema, un equip de pneumòlegs i cirurgians toràcics aconsegueixen executar els tres procediments en una mateixa intervenció.

Primer es practica la broncoscòpia, que es fa amb un instrument prim amb forma de tub que s’introdueix per la boca per arribar fins als bronquis i que va registrant el camí fins al nòdul, com si es tractés d’un GPS.

La segona fase és el marcatge, que en aquest cas és doble: visual, amb un tint de color verd fluorescent, i anatòmic, amb un radiotraçador, el tecneci. Es tracta d’un element químic que s’utilitza en medicina nuclear i que permet veure quins són els marges quirúrgics del nòdul pulmonar, per tenir la màxima precisió possible en la posterior cirurgia.

En l’última fase, els cirurgians toràcics practiquen l’extirpació del nòdul prèviament localitzat amb el robot quirúrgic Da Vinci, utilitzant la ruta establerta en la broncoscòpia per navegació electromagnètica.

Notícies relacionades

«Amb aquest procediment podem garantir la localització del nòdul i la seva correcta resecció amb tècniques mínimament invasives i podem preservar una quantitat de teixit pulmonar més gran i, per tant, una millor funció pulmonar del pacient», ha detallat Trujillo.

El procediment s’ha portat a terme amb un equip multidisciplinari de professionals de diferents serveis de l’Hospital de Sant Pau: des d’especialistes de pneumologia, encarregats de la navegació electromagnètica endobronquial i el doble marcatge, fins a cirurgians toràcics, que executen l’extirpació.