Justícia

«Ens tiren ampolles amb orina»: educadors dels centres de justícia juvenil denuncien agressions

can-llupia

can-llupia

2
Es llegeix en minuts
ACN

El sindicat IAC-CATAC alerta que els educadors socials dels centres de justícia juvenil pateixen agressions verbals i físiques i que almenys quatre han necessitat atenció mèdica l’últim any. «Ens tiren ampolles d’orina a sobre, se’ns escup, se’ns insulta», ha dit la coordinadora d’aquest sindicat al Departament de Justícia, Mireia Herrera. IAC-CATAC denunciarà les condicions laborals a Inspecció de Treball en els pròxims dies i també portarà la situació, que qualifica d’«insostenible», a la defensora de la infància del Síndic de Greuges. El sindicat anuncia mobilitzacions al juliol, tot i que descarta convocar vaga al considerar que, pels serveis mínims, no tindria repercussió.

Els educadors socials d’aquests centres denuncien que es troben en una situació «límit», sobretot per la falta de professionals, la «precarització» de les condicions laborals i la violència que pateixen i que «s’està normalitzant». «Estem patint agressions físiques, verbals, accions absolutament vexatòries. Es pega als treballadors», ha alertat Herrera en una roda de premsa a la seu del sindicat, per afegir que els professionals treballen amb «por» i «angoixa».

Falta de formació

IAC-CATAC també adverteix que falta formació dels treballadors que s’hi incorporen, professionals més enllà de la intervenció educativa per donar atenció terapèutica als joves que la necessiten i recursos materials per portar a terme les activitats i programes establerts.

El sindicat indica que un terç dels treballadors estan de baixa i que la situació és especialment complicada als centres més grans i d’alta complexitat, com Alzina, al Vallès Occidental. Herrera ha posat com a exemple que, en aquest centre, 14 dels 16 educadors del torn de tarda són suplents, 7 dels 16 del torn de matí i 14 dels 16 del cap de setmana.

Segons el sindicat, aquesta situació ha fet que la gran majoria de treballadors hagin marxat quan han obtingut una plaça en els processos d’oposicions o d’estabilització. La coordinadora sindical a Justícia ha advertit que els centres «s’han buidat del personal amb una trajectòria dilatada» i que «no es pot efectuar correctament el control de les unitats de convivència». «No hi ha prou personal i els referents han acabat marxant», ha recalcat.

Inspeccions de treball

El sindicat acusa el Departament de Justícia de no tenir «voluntat real per resoldre la situació» i ha anunciat denúncies a Inspecció de Treball, que estaran vinculades a les càrregues de treball, als torns horaris i a infraestructures «absolutament insuficients».

Notícies relacionades

IAC-CATAC també portarà la situació al defensor del menor, ja que els joves d’aquests centres necessiten rebre la intervenció educativa i l’atenció terapèutica «correcta», han insistit. Les denúncies es presentaran en els pròxims dies i també han anunciat protestes de cara al juliol.

L’organització sindical insta Justícia a prendre les mesures perquè els centres de justícia juvenil tornin a ser «llocs segurs» i a cobrir de manera immediata les places estructurals que estan pressupostades. També reclama millorar les condicions laborals i formació per als treballadors que s’hi incorporen i tractar perfils complexos de joves que estan ingressats en aquests centres.