Violència a la xarxa

Instagram ajuda els pedòfils a vendre contingut sexual de menors, segons ‘The Wall Street Journal’

Instagram ajuda els pedòfils a vendre contingut sexual de menors, segons ‘The Wall Street Journal’
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Instagram ajuda a connectar i promoure una vasta xarxa de pedofília. Així ho destapa una investigació liderada per ‘The Wall Street Journal’, que ha detectat com l’algoritme de la xarxa social impulsa els comptes d’usuaris que compren i venen continguts sexuals de menors d’edat.

El treball del diari juntament amb investigadors de la Universitat de Stanford i la Universitat de Massachusetts Amherst assenyala que la plataforma de Meta «no es limita a allotjar aquestes activitats» sinó que «connecta els pedòfils i els orienta cap als venedors de continguts mitjançant sistemes de recomanació que destaquen per vincular els que comparteixen interessos».

Els comptes que sexualitzen nens i nenes menors se serveixen d’etiquetes com #pedowhore («pederasta», en anglès) i #preteensex («sexe preadolescent»), amb milions de publicacions, per amplificar l’abast del seu contingut. Tot i que les polítiques internes de Meta prohibeixen de manera clara la publicació de material sexual infantil, Instagram continua allotjant aquests ‘hashtags’ que beneficien la seva propagació. La legislació dels Estats Units també tipifica aquestes actuacions com a il·legals.

Investigadors de l’Observatori d’Internet de Stanford també han descobert tota mena de continguts que celebren l’explotació sexual infantil. Els comptes detectats ofereixen vídeos de nens fent-se mal a si mateixos, «realitzant actes sexuals amb animals» i fins i tot ofereixen menors per a «trobades» en persona amb potencials clients pedòfils.

Meta reconeix errors

Notícies relacionades

Contactada pel ‘WSJ’, Meta ha reconegut errors en el rastreig d’aquestes activitats i ha assegurat haver creat un equip de treball per investigar «maneres de defensar-nos activament contra aquest comportament», que qualifica de «crim horrible». El gegant digital assegura haver eliminat 27 xarxes de pedofília durant els dos últims anys i, després de ser contactat pel rotatiu, ha bloquejat milers d’etiquetes i restringit els seus sistemes de recomanació per frenar la difusió d’aquests continguts.

Fa anys que els pedòfils utilitzen internet per captar menors i difondre imatges de violència sexual contra aquests. Les autoritats policials han advertit que molts agressors es fan passar per joves a les xarxes socials com Instagram i de plataformes com TikTok, totes dues molt populars, per a així contactar amb menors de 18 anys i mirar d’enganyar-los perquè els enviïn imatges i vídeos que després poden acabar als racons més foscos de la xarxa.