Sanitat pública

Els radiòlegs, «molt preocupats» per la falta de professionals als hospitals

La Societat Espanyola de Radiologia Mèdica admet la inquietud «perquè la demanda de professionals és molt alta i hi està havent, en molts llocs, problemes per donar-hi cobertura»

Els radiòlegs, «molt preocupats» per la falta de professionals als hospitals
5
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Noves queixes per la falta de radiòlegs als hospitals. Aquesta vegada a la Comunitat de Madrid i de la mà de CCOO. El sindicat assegura que falten especialistes en alguns que tenen «els serveis semiprivatitzats», com és el cas de l’Hospital del Henares, a Coslada. El doctor Luis Concepción, responsable d’assumptes professionals de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM), admet a ‘El Periódico de España’, del grup Prensa Ibérica, que estan «molt preocupats perquè la demanda de professionals és molt alta i hi està havent, en molts llocs, problemes per donar-hi cobertura».

No és la primera vegada que sindicats i especialistes llancen l’alerta. Fa poc més d’un mes, també CCOO feia públic el cas de l’escàner del Centre d’Especialitats Perifèriques Emigrants (districte d’Hortaleza), dependent de l’Hospital Universitario Ramón y Cajal de Madrid. Segons aquest sindicat, més de mig miler de madrilenys fa mesos que són en la llista d’espera de proves diagnòstiques per fer-se un escàner, mentre que, criticaven, al centre hi ha una nova màquina per fer escàners que només obre dos dies perquè no hi ha personal per manejar-la».

La falta de radiòlegs és més evident, assenyala el doctor Concepción, en zones més allunyades dels nuclis urbans principals. I, afegeix, sobretot «com més ens acostem als períodes estivals». Potser, apunta, «en el dia a dia la cosa va sortint, però a l’estiu hi ha més personal de vacances i no es pot arribar a tot arreu». I remarca, la situació ve del darrere.

El rerefons

¿Quin és el rerefons? El radiòleg respon que, en el seu moment, «hi va haver una insuficient planificació del recanvi professional, que s’ha ajuntat amb l’increment de demanda. L’important no és sempre que el radiòleg hi sigui present de forma física, sinó que hi hagi un radiòleg responsable». En el cas de Madrid, no creu «que sigui voluntat de no posar-hi recursos», però, d’altra banda, incideix «s’han d’aprofitar les estratègies de col·laboració dins de les institucions».

Des de SERAM estan fent «tot el possible per estimular que es formin com més especialistes millor»

Des de la societat a la qual pertany, abunda, estan fent «tot el possible per estimular que es formin com més especialistes millor. I que els centres s’ajudin entre si de la forma més concertada. Tots han de col·laborar. L’important és que el procés estigui supervisat en tot moment».

Per això, quan se li pregunta quina opinió li mereix que el dispositiu de lectura dels TACs de cribratge de càncer de pulmó que, a partir de juny, realitzaran 38 hospitals espanyols es faci amb ajuda d’intel·ligència artificial –que assumirà la primera lectura de les proves extra que es faran a l’any per detectar aquesta malaltia–, el metge hi mostra dubtes. «Al final el diagnòstic té un component de responsabilitat i la responsabilitat l’assumeix un humà», assenyala.

Una situació insostenible

A Madrid, CCOO qualifica la situació d’«insostenible» si es parla de falta de radiòlegs. El sindicat reclama la «contractació urgent» d’especialistes i tècnics de rajos a la Unitat Central de Radiodiagnòstic (UCR), l’empresa pública a la qual pertanyen els professionals dels sis hospitals semiprivatitzats, que donen servei sanitari públic a 1.250.000 persones.

El conseller de Sanitat en funcions, Enrique Ruiz Escudero, que aquest dilluns ha visitat l’Hospital Niño Jesús, ha respost que l’Hospital del Henares forma, juntament amb d’altres, el conegut com a ‘anell radiològic’ –que està en marxa des del 2008– i que permet, a través de la feina en xarxa, assegurar el servei. Si sorgeix «algun problema» per la falta d’un professional, es pot suplir a través d’aquest sistema, ha assenyalat Escudero.

Hospitals semiprivatitzats

CCOO abunda en la falta d’especialistes. Apunta, entre d’altres, a l’Hospital Infanta Cristina de Parla; l’Infanta Sofía, de San Sebastián de los Reyes, o l’Infanta Leonor (Vallecas), on també falten tècnics de rajos i hi ha arcs de quiròfans o TC (tomografia computarizada) «que no tenen personal i no s’utilitzen». L’Hospital del Sureste, a Arganda, continuen, no té tècnics ni metges radiòlegs d’urgències. A l’Hospital del Tajo, relata el sindicat, es va instal·lar una màquina nova de rajos convencional «i està aturada perquè tampoc hi ha tècnics».

Davant aquesta situació, els metges d’urgències avisen «del risc que això suposa per als pacients», assegura l’organització sindical, que, afegeix, «es podrien endarrerir diagnòstics vitals i tractaments que són temps-dependents, ordenant trasllats a altres hospitals per fer proves de radiodiagnòstic imprescindibles i que no és possible fer al centre».

Sense radiòlegs presencials

A l’Hospital del Henares, CCOO titlla la situació d’«irreversible». La Conselleria de Sanitat ha comunicat per escrit que ja no disposaran de radiòlegs presencials a urgències, almenys la meitat del mes, i ha remès un protocol d’actuació per a la gestió dels pacients quan es necessitin proves radiològiques urgents «evitant» la presència d’un radiòleg. En els casos en els quals es necessiti un TC per fer un diagnòstic, el protocol recull que es radiï només amb un tècnic de rajos i, si hi ha alguna incidència durant la realització de la prova, que es demani el suport del metge d’urgències.

Puntualitzen que el seu paper és atendre les urgències i no desplaçar-se a cap altra ubicació per supervisar els possibles efectes adversos de l’administració d’un contrast. Una radiografia amb contrast amb reacció adversa podria posar en perill el pacient, i en molts casos la responsabilitat d’injectar del contrast –en aquests hospitals– l’assumeix el tècnic de rajos a qui no li correspon, indiquen els professionals a aquest sindicat. Des de la SERAM, el doctor Luis Concepción matisa: aquest tipus d’efectes adversos «són infreqüents».«No conec exactament el protocol d’actuació, però el que es fa és garantir que es pugui donar una resposta terapèutica o diagnòstica en qualsevol situació. Entenc que la UCR tindrà protocol·laritzades les actuacions en cada un dels casos. I aquesta és la línia en la qual continuarem treballant, la mateixa que se segueix fa alguns anys amb bastants bons resultats», ha assenyalat, per la seva banda, el conseller en funcions Ruiz Escudero.

Ecografia sense radiòleg

Notícies relacionades

Si s’ha de fer una ecografia, el document també planteja que es practiqui sense radiòleg i, en casos en què pugui retardar-se, que se citi per via ordinària. Si la patologia no és demorable, la conselleria ordena que es traslladi el pacient a l’Hospital de La Princesa per a adults o a l’Hospital Niño Jesús per a pediatria. Això comporta un trasllat en ambulància al centre de referència i tornada a l’Hospital del Henares per acabar el diagnòstic.

Els urgenciòlegs, segons ha recollit CCOO, insisteixen que «s’està posant en risc els pacients»

Els urgenciòlegs, segons ha obtingut CCOO, insisteixen que «s’està posant en risc els pacients» i que la falta de personal té greus conseqüències per a la població de referència d’aquests hospitals i que és un greuge comparatiu amb altres ciutadans que tenen hospitals equipats amb prou personal».