L’estafa del fals revisor del gas

Lladres d’avis: «Van amenaçar una dona de 88 anys de trencar-li un got a la cara»

  • Estafadors d’avis: són aquests i es detecten així

  • L’heroi nonagenari que va desemmascarar els estafadors del gas

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Com més vulnerable fos la persona, millor.» Amb aquesta cruesa el cap d’investigació de la comissaria de Sants-Montjuïc dels Mossos d’Esquadra descriu la falta d’escrúpols amb què actuava un grup de vuit persones –quatre homes i quatre dones– que han enganyat, robat, amenaçat i en algun cas també pegat a 14 avis de Barcelona d’entre 72 i 95 anys. Entre les seves víctimes hi havia també persones discapacitades. Són fets «d’extrema gravetat», insisteix el subinspector. A una dona de 88 anys li van ensenyar un got d’aigua i li van advertir que l’hi trencarien a la cara si no entregava el PIN de la seva targeta bancària. 

El grup es colava als domicilis de la gent gran que havien seleccionat prèviament assegurant-se que vivien sols i que eren persones d’edat avançada i seguien l’estafa del fals revisor de gas. Amb aquesta tipologia delinqüencial, els lladres es colen al domicili de la víctima simulant que treballen per a la seva companyia de gas o elèctrica. Acostumen a treballar per parelles, com en el cas d’aquesta última banda, ja desarticulada, i mentre un d’ells fa veure que inspecciona la caldera o el quadro elèctric, el company furta joies i objectes de valor dels propietaris. Si són descoberts, no dubten a utilitzar la violència i la intimidació.  

Els investigadors van posar finalment la lupa sobre aquests falsos revisors del gas, un grup totalment integrat per persones de nacionalitat peruana de mitjana edat, el febrer del 2023. Van assaltar una víctima que, segons després que marxessin del seu domicili, va poder avisar al 112 i facilitar la descripció de dos assaltants que van ser detinguts per una patrulla de la policia catalana. Van ser sorpresos amb joies de la víctima a les butxaques. 

Identificats

Els investigadors del districte de Sants-Montjüic buscaven des de mitjans del 2022 un grup de falsos revisors de gas que havien atacat avis al seu districte. Disposaven d’imatges dels sospitosos però encara no havien aconseguit identificar-los. Eren gravacions de càmeres de seguretat dels bancs als quals acudien a buidar els comptes bancaris dels avis després de robar-los les targetes bancàries. Gràcies a l’arrest ‘in fraganti’ de la patrulla el febrer de 2023, els investigadors van identificar-ne dos d’ells. I quan van sortir en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial per aquest delicte, van començar els seguiments i la intervenció dels seus telèfons. 

Durant aquesta vigilància, els investigadors van poder acreditar que eren vuit persones, que sempre treballaven per parelles d’home i dona i que actuaven amb molta coordinació. Se citaven en un bar pròxim als domicilis on pretenien actuar, es repartien les adreces i els noms de les víctimes i després es posaven a treballar. Al bar es quedava una de les dones a càrrec de les trucades: contactava amb les víctimes i els informava que els revisors de la companyia es trobaven a la zona i que passarien per casa seva en pocs minuts. Així els lladres no s’arriscaven a trucar i que no hi hagués ningú.

Dades confidencials 

Els Mossos han pogut acreditar que amb aquest procediment han atacat 14 avis de Barcelona. Podrien ser-ne més. Els vuit lladres van ser detinguts el 30 de maig i, després de passar a disposició judicial, van tornar a sortir en llibertat. Els investigadors lamenten que l’avançada edat de les víctimes serà un punt a favor dels delinqüents perquè és possible que algunes hagin mort quan se celebri el judici o que no es trobin en plenes facultats cognitives. Però confien que es pugui provar que no eren només estafadors, sinó un grup organitzat de lladres violents que atacaven víctimes molt vulnerables. 

En el cas de l’àvia a qui van amenaçar de trencar-li un got d’aigua a la cara està acreditat que va passar com va relatar la dona, perquè la policia científica, després d’escoltar la seva denúncia, va trobar empremtes dactilars del sospitós al got.

Notícies relacionades

Un dels detalls encara no resolt i en fase d’investigació és aclarir d’on treien la informació sobre les víctimes. Tenien els seus números de telèfon, nom i cognoms, adreça, edat i sabien que vivien sols. Els agents confien que el buidatge dels seus mòbils els permeti acreditar que van tenir accés il·legalment a una base de dades com les que tenen les grans companyies energètiques. 

«No tenien feina, el seu ofici era aquest: robar als avis», insisteix el cap de la unitat d’investigació de Sants-Montjüic. Aquest grup, sense comptar amb els diners amassats a través de la revenda de joies, ha obtingut gairebé 60.000 euros dels comptes bancaris de les víctimes. «Si veien que a la llibreta tenien diners, perdien els nervis i anaven a sac per obtenir-ne el número PIN», assegura. «Per nosaltres era una prioritat arrestar-los; atacaven gent que no podia defensar-se», denuncia.

Temes:

Successos