Abusos a l’Església

Pedro Lima, exjesuïta de Bolívia: «Ens enviaven els pederastes catalans per mantenir el seu encobriment»

Aquest religiós afirma que va ser expulsat de l’ordre quan va denunciar els casos d’abusos

  • Primeres denúncies policials contra el jesuïta Peris: «S’ha de donar la cara, que s’amagui l’abusador»

  • Tercera víctima del capellà jesuïta Francesc Roma: «Jo també vaig patir els seus abusos»

Pedro Lima, exjesuïta de Bolívia: «Ens enviaven els pederastes catalans per mantenir el seu encobriment»

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Lima ha declarat davant la justícia de Bolívia contra els sacerdots jesuïtes espanyols que han abusat de menors en aquest país andí i també contra els seus encobridors. Les últimes setmanes, Lima, un antic membre de la comunitat jesuïta a Bolívia –afirma que va ser expulsat el 2001 després de denunciar la pederàstia i la seva ocultació–, ha concedit diverses entrevistes als mitjans de comunicació locals. A través de conferència telefònica, atén també EL PERIÓDICO.

Els jesuïtes espanyols sota sospita procedeixen de Catalunya. La província catalana estava agermanada amb la boliviana, una connexió a través de la qual arribava l’evangelització i l’ajuda humanitària però també la pederàstia. Lima cita més noms dels que apareixen –de moment– publicats a continuació. Aquest diari se cenyeix únicament als casos dels sacerdots Lluís Tó –ja mort– i Francesc Peris –que actualment té més de 80 anys–, tots dos amb abusos contrastats per EL PERIÓDICO.

La investigació periodística d’aquest diari el 2019 va revelar els abusos sexuals comesos per jesuïtes a l’escola de Sant Ignasi de Sarrià de Barcelona i va localitzar una desena de víctimes de Tó en aquest centre escolar. Després de la recent publicació d’‘El País’ sobre els abusos perpetrats per Peris, EL PERIÓDICO també ha entrevistat víctimes de la pederàstia d’aquest segon sacerdot a l’escola de Casp.

Tó va ser enviat a Bolívia a principis dels 90 després de ser condemnat per abusos sexuals a una alumna del Sant Ignasi per la justícia espanyola i Peris havia fet abans el mateix camí, en els 80, després d’abusar de diversos alumnes de l’escola de Casp. Lima va coincidir només amb Tó, però va parlar amb víctimes de Peris. Aquesta és la seva versió sobre l’enviament de pederastes al seu país per part dels jesuïtes catalans.

-¿Per què van enviar els sacerdots pederastes Lluís Tó i Francesc Peris? Crec que era per evitar la seva judicialització o per evitar que els casos tinguessin més difusió social en la comunitat. Per continuar mantenint l’encobriment.

-Els Jesuïtes a Catalunya van dir que Tó no estaria en contacte amb menors a Bolívia i que allà faria «teràpia»... Jo vaig ser testimoni de tot el contrari. I tinc coneixement d’agressions de Tó a Bolívia. Va continuar abusant com a Espanya. No va canviar res. La Companyia de Jesús vol fer-nos veure el tema com ‘un abans i un després’, que a Espanya era un monstre i que aquí ja va ser un santet, però no és així.

-¿Què feia Tó? Com a rector, tenia contacte amb nens en la catequesi, feia missa a les famílies i se n’anava amb els nens a catequesi. Els nens tenien terror d’acostar-s’hi perquè els entrevistava en una habitació tancada un per un mentre jo estava fent la xerrada de catequesi.

-¿Vostè creu que els jesuïtes catalans que hi havia a Bolívia es coordinaven per encobrir els abusos? Hi havia un grup anomenat «els palatins» a l’interior de la Companyia de Jesús a Bolívia. Estaven conformats pels catalans majoritàriament i dirigit per Marcos Recolons com un grup d’autocontenció i suport mutu, amb l’objectiu d’encobrir-se.

-¿Els «palatins»? Els bolivians els anomenaven així amb ironia i ells van assumir aquest nom. Els palatins no permetien que altres ingressessin en els cercles de poder. Entre ells es promocionaven i enviaven informes a Roma. Clarament a Roma no es coneixia l’existència d’aquest grup. Per exemple, en els 90, quan Luis Palomera va assumir el càrrec de Provincial, ell no era del grup dels palatins i van fer informes molt negatius de la seva gestió perquè, en el fons, volia investigar les denúncies d’abusos que fins aleshores s’havien acumulat en la cúria. Des de Roma van ascendir Palomera per no deixar que avancés la seva investigació.

-¿A qui van posar en el seu lloc? A Marcos Recolons: el màxim encobridor dels pederastes a Bolívia. Actualment, la Companyia de Jesús no té denúncies fortes, no perquè no hi hagi abusos, sinó perquè els mecanismes que tenen són més útils per silenciar, apaivagar, detectar i donar obsequis perquè no arribi a la justícia ordinària.

-¿És a Oruro on vostè va conèixer el sacerdot Tó? En el noviciat, que és com un internat de dos anys de formació. Allà hi ha Lluís Tó com a professor de la matèria d’«ètica i moral sexual».

-¿Vostès els novicis, sabien de les sentències sobre Lluis Tó a Barcelona? Entre nosaltres ràpidament va sorgir el tema, li vam preguntar i ens va dir: «Jesús perdona tothom. ¿Qui ha comès, per exemple, pecat de pedofília ha d’anar davant la llei?», i tots els novicis vam respondre que «sí». I ell va prosseguir: «¿Què passa si es confessa i Jesús el perdona?». Vam contestar que no ho sabíem i Tó va explicar: «N’hi ha prou de confessar-se per tenir el perdó de Déu... L’amor, el perdó de Déu, és més gran que qualsevol justícia humana», o una cosa així. 

-¿Va conèixer Francesc Peris? Ell va ser a l’escola Joan XXIII (Cochabamba). Jo vaig conèixer algunes de les seves víctimes, però no a ell en persona. Hi havia informació de Peris, teníem coneixement que ell havia abusat de menors.

Notícies relacionades

-¿De nens o de nenes? Jo només vaig sentir dir que de nenes.

-¿I va parlar amb persones que havien patit els seus abusos? Sí.