Infància en risc

La Generalitat fa marxa enrere a externalitzar un centre de menors a Tarragona

  • El Govern externalitza una casa d’acollida de menors tutelats a Tarragona

  • ¿Què és un CRAE i per què la Generalitat retira custòdies?

niosok

niosok

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat fa marxa enrere en els plans de subcontractar la gestió d’un centre d’acollida per a menors tutelats a Tarragona. Tal com va avançar ‘El Periódico’, la conselleria de Drets Socials volia que aquest centre, de titularitat i gestió pública, deixés de ser-ho i s’externalitzés a càrrec d’una entitat. Després de les protestes dels empleats, la conselleria ha paralitzat el procediment. «Continuarà sent un centre de gestió directa, com fins ara», assumeix Drets Socials en un comunicat.

La Llar Xaloc és un centre que té 10 places per acollir adolescents desemparats de 12 a 18 anys a Tarragona. És el primer lloc al qual arriben els adolescents les famílies dels quals no poden fer-se’n càrrec o no estan capacitats per atendre’ls correctament. Forma part del Centre d’Acollida La Mercè, de titularitat i de gestió de la Generalitat, que està integrat per dues llars més: Mestral, que té 24 places per a nens de 4 a 12 anys, i Tramuntana, que acull 14 nenes de 12 a 18 anys. És un dels pocs centres de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) que és de gestió pública: no el gestiona una oenagé, sinó que els empleats són funcionaris. Passa en tan sols el 10% del total de centres de protecció de menors.

Culpes a l’equip de Junts

La Generalitat assenyala que qui va iniciar els tràmits perquè aquesta llar deixés de ser 100% pública va ser l’equip de l’anterior consellera Violant Cervera (JxCat). «El procés de delegació de la gestió d’aquest centre de protecció a la infància, que té 10 places, era una situació heretada i l’equip actual del Departament de Drets Socials ha estat treballant per poder-lo paralitzar», diu Drets Socials en un comunicat. No obstant, els treballadors expliquen que ha sigut aquest nou equip que els van comunicar el canvi de gestió, i és el conseller actual, Carles Campuzano, qui va firmar l’ordre per iniciar els tràmits de la nova adjudicació.

Notícies relacionades

Des del primer moment, els empleats del centre van veure aquesta decisió com un cas flagrant de «privatització». Precisament, al gener, aquestes tres llars van demanar un reforç de personal. «La Generalitat ens va dir que no podien contractar més personal i que externalitzarien una de les tres llars», continuen aquestes mateixes fonts. «No tenir en compte l’equip educatiu actual i optar per l’externalització mostra la falta d’importància que la DGAIA dona a la qualitat del treball educatiu i la millora de la situació dels joves», van lamentar a ‘El Periódico’. També van denunciar falta crònica de mitjans als centres d’atenció d’aquests menors.

La Generalitat, en el comunicat, s’ha compromès a «mantenir la ràtio de professionals necessaris per garantir la bona atenció als nens i adolescents que viuen al centre». En un primer moment, van justificar la decisió de l’externalització per poder incorporar més funcionaris a la resta de centres. Els empleats actuals exigeixen un reforç. Mentrestant, el Govern està treballant amb l’entitat que havia de gestionar el centre per paralitzar el procés de subcontracta a cost zero per a l’Administració que ja havien iniciat. Aquesta adjudicació superava el mig milió d’euros.