Causes de la sequera

Catalunya amplia les ajudes a ramaders davant la sequera

Les explotacions que ho requereixin es podran acollir a un ero i podran comprar farratge més barat

  • Nous pous o collites anticipades: respostes a la sequera al canal d’Urgell

  • Fer caure la fruita i deixar que es podreixi: l’única sortida per salvar els fruiters a l’Urgell

Catalunya amplia les ajudes a ramaders davant la sequera

ACN / Berta Fàbregas

1
Es llegeix en minuts
ACN

El Departament d’Acció Climàtica incrementa les ajudes als ramaders per comprar farratge fins als 10 o 12 milions d’euros per compensar les despeses que generarà el bestiar els pròxims quatre mesos, que seran «més durs».

En una reunió aquest divendres amb la Taula Agrària, la conselleria ha acordat que donarà entre 5 i 75 euros per animal i que també subvencionarà els apicultors i les granges de conills. Aquest paquet d’ajudes pretén complementar el que va anunciar el Govern arran de la sequera i estarà «disponible al més aviat possible».

Paral·lelament, la conselleria ha informat que les explotacions que ho necessitin es podran acollir a un ero temporal per la sequera.

Aquestes ajudes directes s’han articulat de manera urgent per complementar les que va anunciar el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ja que el Govern «considera que són insuficients per cobrir totes les despeses derivades de la manca de pastures».

Concretament, el departament donarà una ajuda de 60 euros per cada unitat de bestiar de boví i equí i 15 euros per oví.

A més, durant la taula, que ha reunit representants d’Unió de Pagesos i de l’associació Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), s’ha acordat ampliar les ajudes perquè també arribin al sector de l’apicultura i a les granges de conills.

Notícies relacionades

En una atenció als mitjans després de la reunió, el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha destacat que l’ajuda als apicultors és molt necessària perquè «la sequera també els ha afectat molt directament». A més, ha detallat que serà «quatre vegades més gran que l’ajuda estatal que contempla el ministeri».

El coordinador d’Unió de Pagesos, Joan Caball, ha celebrat aquest primer paquet de mesures pactat amb la Generalitat. Ha remarcat que amb la part econòmica no n’hi haurpa prou, ja que hi ha una «evident manca de farratge». Davant això, ha considerat que es requerirà «col·laboració» entre territoris i «imaginació» per aconseguir-ne en els pròxims quatre mesos.