Sequera a Catalunya

La Generalitat i la Moncloa estudiaran utilitzar fons europeus per finançar potabilitzadores i depuradores

Jordà reclama assegurar l’aigua per als arrossars del delta de l’Ebre més enllà de juliol

  • La falta d’aigua dolça posa en risc tota la biodiversitat del delta de l’Ebre

  • Així funciona la dessalinitzadora del Prat, la més gran d’Europa

La Generalitat i la Moncloa estudiaran utilitzar fons europeus per finançar potabilitzadores i depuradores
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

«Hem vingut a demanar finançament extra per a obres d’emergència davant la sequera que considerem importants i que farem igualment», ha explicat la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, al sortir de la reunió d’aquest dilluns amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

En la trobada, constructiva segons asseguren des del ministeri, s’han abordat els efectes de l’actual crisi hídrica. Jordà, a més d’exigir més diners per al seu pla d’infraestructures antisequera, també ha posat sobre la taula la situació crítica del delta de l’Ebre: «Després de juliol cal que hi continuï havent aigua als canals del delta de l’Ebre».

La consellera afirma que el seu Govern deixarà Catalunya preparada per a les sequeres del futur, però reclama més implicació al Govern espanyol, que ja va decidir pagar l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera (220 milions d’euros).

El pas següent és determinar quines infraestructures es poden finançar amb fons europeus. «Entenem que és una molt bona fórmula», considera Jordà.

Modernitzar regadius

Sobre el delta de l’Ebre, Jordà assegura que el Govern lluitarà per salvar la campanya de l’arròs sencera al delta, tot i que aquest assumpte no s’ha tancat en la reunió amb Ribera: «Ens haurem d’asseure de nou per analitzar si es garanteix l’aigua a l’agost i al setembre o no». El que pretén Jordà és que s’asseguri un «cabal ecològic» tot i que no estigui establert en el pla de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Jordà recorda que l’aigua que acaba als arrossars té una funció ecològica clau perquè alimenta les badies i les llacunes i manté viva la biodiversitat de la zona.

Notícies relacionades

El que no ha resolt Jordà en la seva visita a Madrid és la qüestió de la modernització dels regadius al canal d’Urgell. La consellera intentarà que Ribera serveixi com a «pont» per negociar aquesta inversió amb el Ministeri d’Agricultura. La proposta catalana és que la Moncloa assumeixi un 40% de la despesa per posar en marxa aquestes obres de modernització que servirien per estalviar gran quantitat d’aigua.

La responsable d’Acció Climàtica argumenta que no es pugui treballar «mirant al cel i esperant que plogui», amb referència al que ella considera que és manca de previsió per part de la CHE. «Hem de preparar Catalunya perquè tingui les infraestructures necessàries per afrontar sequeres extremes», afegeix.