Concentració

Docents interins exigeixen a Educació que rectifiqui i els deixi triar el municipi on volen treballar

La plataforma qualifica la decisió de la conselleria d’«imposició» i alerta que «vulnera» els drets laborals i familiars

  • Els professors interins de Catalunya ja no podran triar en quin municipi volen fer classe i només podran escollir la comarca

  • Docents interins diuen que portaran a Europa el concurs de mèrits després de detectar «irregularitats»

3
Es llegeix en minuts
ACN

Docents substituts s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume aquest dissabte per exigir al Departament d’ Educació que rectifiqui i els deixi escollir els municipis en què prefereixen treballar el curs 2023-2024. Amb proclames de «volem treballar, volem conciliar, volem triar», una trentena de professors han titllat la decisió del departament d’«imposició» i han apuntat que «vulnera el dret a escollir el seu futur en funció de la mobilitat, residència i situació personal». La protesta arriba després que a l’abril la conselleria anunciés, en el marc de la taula sectorial, un canvi en els criteris de la borsa de treball del curs vinent. En aquell moment, va establir la comarca com a àrea mínima a demanar en un servei territorial i eliminava la possibilitat d’especificar els municipis.

La concentració l’ha convocat la Plataforma de Docents Substituts per l’Ordenació de Municipis i ha evidenciat el malestar dels mestres substituts per la decisió d’Educació. Segons ha explicat Teo Vidal, portaveu del col·lectiu, es tracta d’una mesura que «atempta» contra els drets dels treballadors perquè «dificulta la conciliació familiar i l’estabilitat».

Complicacions en comarques grans

La plataforma ha remarcat les greus complicacions logístiques que pot suposar per a les persones interines que viuen en comarques grans i que solen estar mal comunicades, i ha alertat que «obligarà tots els treballadors i treballadores a disposar d’un vehicle propi per poder desplaçar-se». Aquest fet, apunta, suposarà un greuge, sobretot per als professionals que amb prou feines han acabat la carrera i tenen pocs recursos. «No hi ha una voluntat real de resoldre la situació sinó de fer una propaganda per dir que es cobriran totes les baixes», ha valorat Vidal.

Així mateix ha demanat al departament que escolti les seves propostes per millorar el sistema i ha explicat que existeixen fórmules per poder cobrir totes les baixes sense necessitat d’arribar a aquests extrems.

Precarietat

En aquesta mateixa línia s’ha expressat Jesús Martín, portaveu d’UGT, que ha apuntat que aquest canvi és una vulneració «del dret dels interins a triar la preferència de les peticions en funció de la proximitat si les seves circumstàncies personals així ho fan necessari». A part, va assegurar que està pensada per cobrir «aquelles places que no vol ningú», ja sigui per llunyania o complexitat. Martín creu que «no és comprensible que el departament es mostri inflexible, ja que tots els sindicats han manifestat el rebuig davant aquesta situació». A més, ha insistit que la demanda dels interins és «raonable i assumible».

Miquel González, secretari general d’Ensenyament de CGT, ha manifestat que la reivindicació d’aquest dissabte s’emmarca en la problemàtica de precarietat del personal interí. «Aquesta mesura tan restrictiva provoca dificultats en la conciliació laboral i familiar», ha assegurat González, que ha reclamat més vacants de professorat substitut i un acord d’estabilitat que permeti una estabilitat més gran en la contractació d’aquests mestres.

No es podrà triar, però sí indicar les preferències

El passat 5 de maig la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics va publicar una resolució que suavitzava la proposta inicial de la conselleria. El document establia que malgrat haver d’escollir una comarca, els professionals podrien ordenar els municipis per ordre de preferència, a més d’afegir-ne de concrets d’una segona comarca que es trobi en el mateix servei territorial.

Notícies relacionades

El text també apuntava que l’algoritme prioritzarà, com fins ara, el tipus de jornada demanada per l’aspirant; la posició que ocupa el municipi on és la vacant en la llista de prioritats, i el número de barem. En aquest sentit, el nou sistema tampoc atorgarà mitges jornades a qui demani completes, i viceversa.

Tant la plataforma com els sindicats han reconegut que aquesta resolució matisa l’anunci d’Educació, però han advertit que és insuficient perquè, a més, inclou un paràgraf que indica que a mitjans del curs vinent les normes podrien tornar a canviar.