Previsió per a aquest diumenge

Xàfecs i tempestes al centre i sud peninsular, de manera intensa a Andalusia

S’esperen pluges a les Balears, sistema Ibèric i nord-est de Catalunya, on no es descarta que siguin localment intenses

Xàfecs i tempestes al centre i sud peninsular, de manera intensa a Andalusia

Alfons Puertas / Observatori Fabra

6
Es llegeix en minuts
EFE

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu per a aquest diumenge xàfecs i tempestes ocasionals al centre i a la meitat sud peninsular, on a més baixaran les temperatures. A Andalusia les pluges podran ser intenses, sobretot a l’àrea occidental, al voltant de l’Estret i a Màlaga.

Es preveu que continuï la inestabilitat amb nuvolositat d’evolució diürna a la Península i les Balears. Xàfecs probables a zones de les Balears, el sistema Ibèric i el nord-est de Catalunya, on no es descarta que siguin localment intensos. Possibilitat de xàfecs ocasionals a zones de l’altiplà nord. Pluges febles i disperses en general al terç nord.

Cel ennuvolat o amb intervals a les Canàries, amb possibles precipitacions febles al nord de les illes de més relleu, i sense descartar algun xàfec aïllat a les illes centrals. Pols en suspensió al litoral sud-est peninsular.

Les temperatures diürnes descendiran al terç sud peninsular, tot i que a la resta del país en general augmentaran lleugerament. Les mínimes amb prou feines variaran. Gelades febles en punts del Pirineu i de la cantàbrica occidental. Vents de component nord, que seran del nord-est a Galícia i a l’altiplà Nord, i del nord-oest a l’Ebre, l’Empordà i el nord de les Balears. A les Canàries hi bufarà vent del nord.

Aquesta és la previsió meteorològica per a la resta de comunitats autònomes.

Catalunya: el terç sud comptarà amb intervals ennuvolats; a la resta, predomini de cel ennuvolat. S’esperen precipitacions al matí al quadrant nord-est i al Pirineu, que a la tarda es podran estendre en forma de xàfecs dispersos i ocasionalment amb tempesta a zones de la meitat septentrional. Temperatures mínimes sense canvis o en lleuger ascens; màximes en descens a la meitat oriental i amb pocs canvis a la resta. A l’Empordà, vent moderat del nord; a Tarragona, vent del nord-oest moderat, que a la tarda canviarà a sud-est fluix; a la resta, vent fluix variable, i predominarà el component sud a la tarda.

L’Aragó: al Pirineu, cel ennuvolat amb precipitacions a la tarda, que seran més abundants en la divisòria. A la resta, poc ennuvolat al principi, augmentarà a cel ennuvolat a partir del migdia, i amb nuvolositat d’evolució diürna en zones de muntanya; s’esperen xàfecs ocasionalment amb tempesta a la tarda al sistema Ibèric, que seran més intensos a Terol, on no es descarta que puguin ser localment forts, preferentment al sud-est. Temperatures mínimes sense canvis i màximes en lleuger ascens. Vent fluix variable, amb predomini del nord-oest fluix a moderat al matí a la vall de l’Ebre.

Illes Balears: a Menorca, cel cobert amb pluges i xàfecs; a Mallorca, intervals ennuvolats amb alguna precipitació ocasional principalment al nord; a les Pitiüses, cel poc ennuvolat amb intervals de núvols alts a partir de la tarda. Temperatures amb pocs canvis, o en ascens les diürnes. A Menorca i Mallorca, vent de component nord amb intervals forts a Menorca fins a la tarda; a Eivissa i Formentera, vent fluix amb brises costaneres.

Navarra: ennuvolat amb alguns núvols d’evolució a la meitat sud durant la tarda. Pluges febles i xàfecs a la meitat nord, més intensos i freqüents al vessant cantàbric. Probables boires o boires disperses en cotes altes de la meitat nord al principi i final del dia. Temperatures en augment, més acusat en les màximes de la meitat sud. Vents fluixos de nord i nord-oest amb intervals més intensos en les hores centrals i amb cerç a l’Ebre.

Andalusia: cel ennuvolat o cobert, amb xàfecs generalitzats, ocasionalment acompanyat de tempestes i calamarsa, més intensos durant la tarda, quan poden ser localment forts a la meitat occidental. Temperatures sense canvis, tret de les màximes de la meitat occidental, que descendiran. Vents variables, de llevant al matí al litoral.

Astúries: intervals ennuvolats que augmentaran a ennuvolat amb pluges febles i xàfecs dispersos més probables i freqüents a l’interior i a la tarda. Probables boires o boires disperses en cotes altes de la Serralada al principi i final del dia. Temperatures mínimes en descens, més acusat al sud. Temperatures màximes amb canvis lleugers; predominaran els augments. Gelades febles i disperses en cimeres de la Serralada. Vents fluixos variables amb predomini del nord-est en les hores centrals del dia.

Cantàbria: intervals ennuvolats que augmentaran a ennuvolat o cobert amb pluges febles i xàfecs dispersos més probables i freqüents a la tarda, poc probables a l’extrem sud. Probables boires o boires disperses en cotes altes de l’interior al principi i final del dia. Temperatures amb canvis lleugers en què predominaran els augments en les màximes i els descensos en les mínimes. Possibilitat d’algunes gelades febles i disperses en cimeres de la Serralada. Vents fluixos de component est que giraran a component nord, una mica més intensos, durant les hores centrals del dia.

Castella i Lleó: ennuvolat amb nuvolositat d’evolució, amb probables xàfecs dispersos que poden anar amb tempesta, preferentment a la tarda, més segurs en zones de muntanya. Temperatures mínimes amb lleugers canvis i màximes en ascens a l’est i sud i sense canvis a la resta. Gelades febles disperses en cotes altes. Vent del nord-est.

Galícia: ennuvolat al terç nord i poc ennuvolat amb intervals ennuvolats a la resta, amb nuvolositat d’evolució en les zones de muntanya del sud a la tarda. Precipitacions febles al litoral cantàbric al matí que es poden estendre, disperses, cap a l’interior del terç nord a la tarda, i probabilitat d’algun xàfec dispers a la tarda en zones del muntanya de l’est de la comunitat. Temperatures mínimes en descens, més acusat al sud-est. Temperatures màximes en augment, més acusat a la meitat sud. Vents fluixos en general, del nord-est, més intens al litoral, amb ratxes fortes en zones exposades del litoral occidental.

La Rioja: intervals ennuvolats amb nuvolositat d’evolució, sense descartar xàfecs dispersos que poden anar acompanyats de tempesta, més probables a la Rioja Alta. Temperatures mínimes sense canvis o en lleuger ascens i màximes en lleuger ascens. Vents del nord-oest o nord.

Extremadura: amb nuvolositat d’evolució, sense descartar xàfecs dispersos que poden anar acompanyats de tempesta, preferentment a la tarda, més generalitzats al sud. Temperatures sense canvis o en ascens al nord i sense canvis o en descens al sud. Vents del nord-est o variables.

Madrid: ennuvolat o cobert. Xàfecs i tempestes ocasionals que seran més freqüents a la Sierra. Temperatures en ascens. Vent fluix del nord-est amb algun interval moderat de matinada, que tendirà a variable la segona meitat del dia.

Castella-la Manxa: cel ennuvolat de núvols mitjans i alts i abundant nuvolositat d’evolució diürna, amb intervals ennuvolats al quadrant sud-est. Xàfecs i tempestes sobretot durant les hores centrals del dia, més freqüents al terç occidental. Temperatures en ascens, excepte a l’oest de Ciudad Real, on hi haurà pocs canvis. Vent fluix amb predomini del component est, que tendirà a variable a l’oest a partir del migdia.

El País Valencià: intervals ennuvolats, més abundants en hores centrals. Nuvolositat d’evolució diürna a l’interior a partir del migdia, que podrà deixar xàfecs ocasionalment amb tempesta. Temperatures sense canvis significatius. Vent fluix variable al principi, que tendirà a est i sud-est de fluix a moderat a la tarda.

Múrcia: cel ennuvolat, sense descartar algun xàfec a la tarda al nord-oest. Temperatures amb pocs canvis. Vents de component est, en general fluixos, més intensos a la tarda al Camp de Cartagena.

Notícies relacionades

Les Canàries: intervals ennuvolats; podrà predominar el cel ennuvolat en hores centrals en vessants est, sud i oest de les illes de més relleu. Probabilitat de pluges febles i ocasionals a les illes occidentals, sense descartar-se en les orientals. Temperatures amb pocs canvis. Vent de component nord amb algun interval de fluix.

El País Basc: intervals ennuvolats que augmentaran a ennuvolat o cobert amb pluges febles i xàfecs dispersos més probables i freqüents a la tarda i a la meitat nord. Probables boires o boires disperses en cotes altes de l’interior al principi i final del dia. Temperatures amb canvis lleugers en què predominaran els augments en les mínimes. Vents fluixos de component est que giraran a component nord, més intensos, durant les hores centrals del dia.

Temes:

Pluges