Pendent de judici

En llibertat el veí d’Olesa detingut per assassinar la seva germana i enterrar-la a casa

El rastre de vida de la Julia va desaparèixer el novembre del 2012 i la Guàrdia Civil va trobar el març del 2022 les seves restes òssies a la casa que compartia amb Juanjo

  • El mòbil del turista mort a la Litoral era en una botiga d’Abrera

  • Arrestats a Madrid els lladres que van fer esclatar caixers Bankinter a Barcelona

En llibertat el veí d’Olesa detingut per assassinar la seva germana i enterrar-la a casa

El Periódico

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Julia Salvador Viciana (Terrassa, 1968) va sortir de la presó de Brians el juliol del 2012 i va tornar a la casa que compartia amb el seu nòvio, el Paco, malalt terminal de càncer, i amb el seu germà Juanjo, vuit anys més gran que ella, en la urbanització de les Ribes Blaves, a Olesa de Montserrat (Baix Llobregat). Drogoaddicta, malalta i exconvicta, la Julia potser no tenia manera de canviar el rumb d’una vida arruïnada, que fins i tot li havia costat la custòdia del seu únic fill. Cinc mesos després, el novembre del 2012, va desaparèixer. I ningú la va trobar a faltar. 

El març del 2022, 10 anys després, la Guàrdia Civil va irrompre al seu domicili i hi va trobar el seu esquelet, sepultat sota les seves pertinences. El crani presentava una greu fractura, una lesió que l’autòpsia trobaria després compatible amb la causa de la seva mort. Els agents van arrestar el Juanjo per matar la seva germana, enterrar-la a casa seva i tancar la boca durant 10 anys. 

La casa

Les Ribes Blaves són un aflorament rocós d’interès geològic que pertany al parc natural de Montserrat. Fa anys també va ser un abocador descontrolat. I en les últimes dècades hi va créixer una urbanització que es va quedar amb el seu nom i que és massa lluny de qualsevol municipi, també d’Olesa, terme a què pertany. La casa de la Julia i del Juanjo és en un pendent, a la corba d’un pendent, dins d’un terreny empresonat pels murs dels veïns i governat per les males herbes.

La casa era d’una antiga parella de la Julia, un home que va accedir a deixar per escrit que la dona tenia dret a viure allà. Un error. Després de firmar aquell contracte, la Julia el va expulsar i es va quedar amb la residència. Si tenen raó els veïns contactats per EL PERIÓDICO, aquest amo real de l’immoble actualment viu de la mendicitat a Terrassa.

Baralles i crits

Els veïns no parlen bé de la Julia. La recorden com una dona que havia sigut bonica, però també com algú que, per culpa de les seves addiccions, causava problemes. En els seus últimes dies, deteriorada i envellida, veure-la arribar amb els seus gossos era sinònim d’enrenou, asseguren. De casa seva sortien decibels de música a altes hores de la matinada, també crits, i baralles.

La Generalitat es cuidava del seu fill mentre acumulava delictes: consten antecedents per estafa, tràfic de drogues i falsificació. Del rastre de la Julia consultable a Google, crida l’atenció la seva presència en la llista de la candidatura de la Falange Española de les JONS en les municipals del 2011 a Terrassa.

Juanjo

La família de la Julia és originària d’Andalusia. Es va instal·lar a Terrassa a finals dels 60. El seu germà Juanjo va néixer a Còrdova però la Julia ja va néixer a Catalunya. Es portaven 8 anys. El Juanjo es va mudar a viure amb la Julia i amb el seu nòvio Paco, ja molt malalt, a la casa de les Ribes Blaves. Tots tres van malviure i es van discutir durant cinc mesos, els que van transcórrer des que la Julia va sortir de Brians i fins a la seva desaparició, a finals del 2012. El maig del 2013, el Paco va morir. El Juanjo es va quedar sol a la casa. Ni el Juanjo ni el Paco, mentre va viure, van denunciar la desaparició de la Julia.

Els anys van passar a Olesa sense que ningú tornés a saber res de la dona. Al voltant del seu record, es van acumular els rumors, però cap prova de vida, o de mort. Fins que el Juanjo, ja després de la pandèmia, va perdre els nervis en una discussió i va amenaçar un amic de fer amb ell el mateix que havia fet amb la Julia: matar-la i enterrar-la a casa seva. L’amic, per més copes que portessin tots dos al cos, va intuir que no mentia. I va acudir a la Guàrdia Civil, que no el va creure d’entrada però es va prendre la molèstia d’investigar-ho. 

Denúncia de la desaparició

Fonts de la policia judicial de la Comandància de Barcelona expliquen a EL PERIÓDICO que els últims moviments bancaris de la Julia s’extingien el novembre del 2012, data a partir de la qual ja no hi havia cap rastre de la dona. Els investigadors van buscar el fill de la Julia, una cosa molt més complicada perquè el menor havia canviat de cognoms i havia passat per més d’un centre d’acollida. Finalment, el van trobar. El noi va confirmar que no sabia res de la seva mare des del 2012 i, després de sentir els dubtes dels agents, en va voler denunciar la desaparició, una acció que va permetre a la Guàrdia Civil judicialitzar el cas.

Els policies van estrènyer el setge sobre la casa de les Ribes Blaves i sobre el Juanjo. Van estudiar els plans de la propietat, proveïda amb tres pous i envoltada de brossa, i van assumir que en un lloc així era possible ocultar un crim durant una dècada.

L’operació

El març del 2022, submarinistes i escaladors de la Guàrdia Civil, tutelats pels investigadors, van irrompre a la casa del Juanjo disposats a baixar a cadascun dels tres pous per trobar el cos de la seva germana. El Juanjo, que els agents recorden com l’habitant excèntric d’una llar infestada d’escombraries, va dir dues coses que encara no han oblidat: que feia una setmana que netejava –una activitat de la qual no hi havia rastre– i que ell no es feia responsable del que trobessin en una caseta exterior.

Notícies relacionades

El responsable del dispositiu, després de sentir aquelles paraules que no havien previst, va canviar el pla: els gossos començarien per posar el morro just al punt indicat enigmàticament pel Juanjo. Entrenats per buscar restes cadavèriques, els animals van bordar. Oculta per una muntanya de detritus –entre la qual es comptaven estris de la Julia–, hi va aparèixer una trapa. I mal inserits en aquesta trapa, enrotllats en una tela de plàstic, hi havia les restes òssies de la Julia. Un aflorament, aquest d’interès policial, que va revelar un crim ocult.

Al Juanjo, segons la Guàrdia Civil, no el va sorprendre que hi hagués un cadàver enterrat a casa seva. Ni tan sols va preguntar si podia tractar-se de la Julia, a qui feia deu anys que no veia. Segons va declarar, la seva germana s’havia acomiadat d’ell després de ficar-se en més problemes amb la justícia. Als veïns els n’havia donat versions diferents. Un jutjat de Martorell va enviar a la presó el Juanjo, de la qual ha sortit recentment, abans del judici. EL PERIÓDICO ha parlat amb el Juanjo, que manté que és innocent.