Avenços mèdics

Unes ulleres de realitat virtual redueixen l’ansietat dels nens amb càncer davant la radioteràpia

L’assaig del sistema, a l’Hospital de la Vall d’Hebron, ha rebaixat al 50% els nervis i fins i tot ha evitat l’ús de l’anestèsia

  • L’arbre genealògic revela el perquè de dos casos de càncer infantil en una mateixa família

  • «La pitjor notícia és que el teu fill tingui càncer»

Unes ulleres de realitat virtual redueixen l’ansietat dels nens amb càncer davant la radioteràpia
2
Es llegeix en minuts
EFE

Nixi és un ninot animat que, mitjançant unes ulleres de realitat virtual, explica amb anterioritat als nens malalts de càncer com és la sala de radioteràpia i així aconsegueix reduir l’ansietat i l’ús d’anestèsia durant la sessió, segons ha comprovat un estudi de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

Un de cada tres nens amb càncer requereix sessions de radioteràpia, un tractament que implica estirar-se en una llitera i estar-se quiet durant 15 o 20 minuts, completament sol, amb una gran màquina que fa soroll. «Un tractament de radioteràpia genera ansietat fins i tot en adults. Els menors de 5 anys és difícil que es controlin, així que habitualment cal anestesiar-los», ha explicat aquest dilluns Jordi Giralt, doctor del servei d’oncologia radioteràpica de la Vall d’Hebron .

Amb la idea de reduir l’ansietat, l’‘start-up’ Nixi for Children, allotjada al Barcelona Health Hub (BHH), va desenvolupar el projecte de realitat virtual ‘I am ready’ en col·laboració amb la Ricky Rubio Foundation.

Igual que preparar un partit

Consisteix en el NixiKit, que inclou unes ulleres de realitat virtual amb un vídeo d’una sala de radioteràpia en el qual Nixi anticipa com serà la sessió i ofereix una altra experiència, un entrenament amb el jugador de l’NBA Ricky Rubio, amb la idea que els pacients preparin el tractament com si fos un partit de bàsquet.

El NixiKit, que inclou també un ninot i un llibre físic amb activitats, s’entrega al pacient pediàtric dies abans d’iniciar el tractament, de manera que pot compartir el material amb la seva família, amics i fins i tot portar-lo a l’escola perquè «l’integri com una realitat que li passarà», ha indicat Giralt.

Així, quan el nen arriba a la primera sessió de tractament «ja sap el que passarà, coneix la màquina i els sorolls que fa, sap que Nixi és a dins amb ell –hi ha dibuixos del ninot a la sala– i sap que no passa res, així que està mes relaxat», ha explicat el doctor.

L’ansietat es redueix a la meitat

A la Vall d’Hebron, on es va començar a utilitzar fa dos anys, han dut a terme un assaig sobre 22 pacients menors de 9 anys i han observat una reducció de l’ansietat «superior al 50%», ha detallat Giralt.

Entre els participants d’entre 3 i 5 anys, en tots els casos es va deixar d’utilitzar anestèsia, que és la mesura habitual en aquesta franja d’edat (per sota dels 3 anys es va continuar aplicant), ha explicat el doctor.

Notícies relacionades

L’Hospital de la Vall d’Hebron ha sigut el primer que ha portat a terme un estudi per validar l’eficàcia de la realitat virtual desenvolupada per Nixi for Children, que, gràcies a aquestes primeres experiències a Barcelona, ja s’està expandint pel món.

Després de testar-se a la Vall d’Hebron, el Nixi for Children ja es fa servir en 15 hospitals espanyols (entre ells el 12 de Octubre i el Gregorio Marañón de Madrid) i en centres dels Estats Units i de Llatinoamèrica.