Frau informàtic

Cau una xarxa que bloquejava el sistema de cites ‘online’ d’estrangeria

Els delinqüents utilitzaven un bot informàtic per aconseguir les cites disponibles que després revenien

  • Els problemes amb la cita prèvia per a tràmits a estrangeria disparen la picardia

  • Estafa a Vinted i Wallapop: et quedes sense diners i sense producte

Cau una xarxa que bloquejava el sistema de cites ‘online’ d’estrangeria

EFE/Oskar Burgos/Arquivo

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Agents de la Policia Nacional han desmantellat un entramat que bloquejava el sistema de cites ‘online’ d’estrangeria mitjançant un bot informàtic. Gràcies a aquest sistema automatitzat aconseguien les cites disponibles per revendre-les posteriorment, malgrat ser aquest un tràmit gratuït. Els ciutadans estrangers interessats a sol·licitar cites es veien obligats moltes vegades a recórrer a alternatives, fins i tot a contactar amb els propietaris o intermediaris del bot a canvi d’una contraprestació econòmica que oscil·lava entre els 30 i els 200 euros. La investigació ha permès identificar 94 persones presumptament involucrades en l’organització criminal, 69 de les quals han sigut arrestades i 25 estan sent investigades.

La investigació, coordinada per agents de la Unitat Central de Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedats Documentals (UCRIF), té el seu origen en la investigació iniciada per la Brigada Provincial d’Estrangeria i Fronteres de València, judicialitzada al Jutjat d’Instrucció 8 de València, després d’un informe tècnic de la Unitat Central de Ciberdelinqüència de la Comissaria General de la Policia Judicial. 

Aquest informe va permetre desbloquejar una sèrie d’investigacions, portades a terme per diverses Brigades Provincials d’Estrangeria d’Espanya, relacionades amb els problemes existents per accedir al sistema de petició de cita prèvia per part dels ciutadans estrangers que són a Espanya. 

Les indagacions policials van conduir fins a una xarxa criminal que utilitzava un bot informàtic, basat en la realització de tasques repetitives, predefinides i automatitzades, amb el qual obtenien la pràctica totalitat de les cites personals disponibles, imprescindibles per presentar tràmits obligatoris d’estrangeria a tot el territori nacional. Com a conseqüència, el sistema quedava inaccessible per als usuaris, fet que interrompia l’accés normal a un servei públic gratuït prestat per la Policia Nacional com a cos policial competent en exclusiva per a la realització de tràmits d’estrangeria arreu del país. 

Els ciutadans estrangers interessats a sol·licitar cites es veien obligats moltes vegades a recórrer a alternatives, fins i tot a contactar amb els propietaris o intermediaris del bot a canvi d’una contraprestació econòmica que oscil·lava entre els 30 i els 200 euros. 

Eludida la seguretat informàtica

El bot informàtic desenvolupat per la xarxa criminal tenia la capacitat d’evitar els mecanismes de seguretat instal·lats en la pàgina web destinada a la sol·licitud de cites ‘online’, i era capaç d’eludir els anomenats ‘captcha’, dirigits a detectar la presència d’aquest tipus de programes informàtics. Els líders de l’organització instruïen els intermediaris sobre la utilització d’una connexió VPN (xarxa privada virtual), amb la finalitat d’ocupar l’adreça IP real de l’intermediari i la possibilitat d’accedir a un nombre més elevat de cites, ja que aquest sistema canviava l’adreça IP de manera automàtica i evitava que el servidor bloquegés l’intermediari per excés de sol·licituds de cita prèvia. 

En una primera fase de la investigació, els investigadors van detenir els quatre principals integrants de l’organització a Barcelona i València i van intervenir gran quantitat d’efectes informàtics, diversa documentació i un total de 206.950 euros en efectiu. 

Lloguer del bot

Els arrestats llogaven el bot per al seu ús ininterromput sobre el sistema informàtic de cites ‘online’ introduint o transmetent dades, de manera que perjudicava greument el normal i correcte funcionament de la web de gestió de cites per a tràmits d’estrangeria a tot el territori nacional.

La investigació també va permetre localitzar una sèrie de contractes mercantils entre els intermediaris i els principals investigats per a la prestació de serveis de bots ‘online’.

Els intermediaris, advocats, gestors, assessors i altres aconseguidors amb els quals treballava l’empresa eren coneixedors i conscients de l’existència d’un mal informàtic contra la web oficial de cites i del corresponent perjudici que causaven als estrangers que, en moltes ocasions, es trobaven en una situació de gran vulnerabilitat i desesperació. 

Així funcionava el bot

Per utilitzar el bot disposaven d’una llicència pròpia per a cada intermediari, la qual donava accés a un full de càlcul que era manejat lliurement pels intermediaris, que emplenaven les dades dels sol·licitants finals de la cita. Aquest full, una vegada omplert, era enviat directament per nodrir el bot amb les dades perquè de manera automàtica llancés la informació aportada a la web una vegada s’alliberaven les cites. El maneig de dades per part dels intermediaris permetia també l’elecció de la província i el tràmit d’estrangeria per fer. 

El bot detectava el moment en què s’alliberaven cites a les diferents províncies i se n’apropiava al tenir precarregades les dades i estar programat les 24 hores al dia controlant l’alliberament de cites, fet que comprometia l’operativitat funcional del sistema. 

Segona fase a Alacant i Càceres

Notícies relacionades

En una segona fase, desenvolupada a les províncies d’Alacant i de Càceres, es van identificar dues persones responsables de l’obtenció massiva de cites que portaven a terme les seves activitats mitjançant una empresa.

Després de l’anàlisi de la informació obtinguda fins al moment es va posar en marxa una nova fase d’investigació que ha culminat amb la detenció de 69 persones de l’organització criminal a les localitats de Madrid, Albacete, Alacant, Almeria, Badajoz, Barcelona, Biscaia, Burgos, Cadis, Còrdova, les Balears, Marbella, Múrcia, Tarragona, Tenerife, Toledo i València. Els arrestats són considerats presumptes responsables dels delictes de pertinença a organització criminal i danys informàtics. Així mateix, hi ha un total de 25 investigats no detinguts a les províncies de Madrid i Cadis.