Avenços mèdics

Neix el primer nadó al Regne Unit amb l’ADN de tres persones

El 98,8% dels gens del nounat són dels seus pares biològics

  • Una nena seleccionada genèticament cura la seva germana d’una malaltia mortal

  • Aquests són els gens que determinen la teva altura

Neix el primer nadó al Regne Unit amb l’ADN de tres persones
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un nadó fecundat amb l’ADN de tres persones ha nascut al Regne Unit, després que els metges utilitzessin un innovador procediment amb l’objectiu d’evitar que els nens heretessin malalties incurables, publica aquest dimecres en exclusiva el diari britànic ‘The Guardian’.

La tècnica, coneguda com a tractament de donació mitocondrial (MDT, per les seves sigles en anglès), utilitza teixit dels òvuls de dones donants sanes per crear embrions en Fecundació In Vitro (FIV) lliures de mutacions nocives que porten les seves mares i que és probable que els les transmetin als seus fills.

A causa que els embrions combinen l’esperma i l’òvul dels pares biològics amb diminutes estructures similars a bateries anomenades mitocondris de l’òvul de la donant, el nadó resultant té l’ADN de la mare i el pare, a més d’una petita quantitat de material genètic (al voltant de 37 gens) de la donant. Tot i que hi ha l’ADN d’una donant, el 99,8% de l’ADN del nounat procedeix de la mare i el pare, afegeix la informació.

Així és el procés

La investigació sobre MDT, que també es coneix com a teràpia de reemplaçament mitocondrial (MRT), va ser iniciada al Regne Unit per metges del Centre de Fertilitat de Newcastle (nord-est anglès).

El procés de Newcastle consta de diversos passos. Primer, l’esperma del pare s’utilitza per fecundar els òvuls de la mare afectada i una donant sana. Després s’extreu el material genètic nuclear de l’òvul de la donant i es reemplaça amb el de l’òvul fertilitzat de la parella.

L’òvul resultant té un conjunt complet de cromosomes dels dos pares, però porta els mitocondris sans de la donant en lloc de les defectuoses de la mare. Després s’implanta a l’úter.

El treball tenia per objectiu ajudar les dones amb mitocondris mutats a tenir nadons sense el risc de transmetre trastorns genètics, segons ha pogut saber ‘The Guardian’.

Incertesa genètica

Les persones hereten mitocondris de la seva mare, així que les mutacions nocives poden afectar tots els fills. Per a les dones afectades, la concepció natural sol ser una incertesa, ja que alguns nadons poden néixer sans perquè hereten només una petita proporció dels mitocondris canviats, però d’altres poden heretar molt més i desenvolupar malalties greus, progressives i, sovint, mortals.

Aproximadament un de cada 6.000 nadons es veuen afectat per trastorns mitocondrials.

Notícies relacionades

‘The Guardian’ explica que l’Autoritat d’Embriologia i Fertilització Humana del Regne Unit (HFEA, sigles en anglès), regulador del sector, facilita l’aprovació del procediment cas per cas, però ja ha donat llum verda a almenys 30.

Els metges de la clínica de Newcastle no han publicat els detalls dels naixements del seu programa MDT, per temor de comprometre la confidencialitat del pacient. No obstant, el diari diu que es va assabentar d’aquest procediment a partir d’una sol·licitud en virtut de les lleis sobre llibertat d’informació.