Inspecció de Treball

Estudiants de Biologia de la UB denuncien inacció de la universitat en el cas de la intoxicació

El deganat es reafirma en el fet que tots els problemes estan resolts i recomana que es rentin les aigüeres

  • Inspecció de Treball investiga una denúncia per intoxicació a la Facultat de Biologia de la UB

  • Treballadors de Biologia no donen la intoxicació per tancada: «Ens han tractat de bojos»

Estudiants de Biologia de la UB denuncien inacció de la universitat en el cas de la intoxicació
2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

L’edifici Prevosti de la Universitat de Barcelona (UB), a la Diagonal, s’ha despertat aquesta setmana empaperat amb cartells amb el dibuix d’una calavera groga i la rúbrica «La UB juga amb la salut de les investigadores», penjats per l’Assemblea d’Estudiants de Biologia i Geologia de la universitat, segons fonts de la facultat.

En aquest edifici, des de finals del 2021, investigadors i tècnics han experimentat símptomes d’intoxicació, com va revelar EL PERIÓDICO divendres passat. El 28 d’abril l’edifici va rebre la visita d’inspectors de Treball, que investiguen una denúncia interposada el desembre del 2022 per representants dels treballadors.

La facultat atribueix els símptomes a un error en el sistema de buit –un mecanisme que expulsa cap amunt els aerosols dels experiments– i que ja va ser reparat el setembre del 2022, així com a olors que surten esporàdicament de les aigüeres dels laboratoris, les quals s’estan sotmetent a rentats periòdics. No obstant, els treballadors no donen el problema per tancat.

Comunicat estudiantil

Després de la publicació de la notícia d’aquest diari, l’Assemblea d’Estudiants de Biologia i Geologia de la UB ha penjat a les xarxes socials un comunicat en què denuncia inacció i menysteniment per part de la universitat.

En el text, els estudiants repassen els símptomes i accidents ocorreguts a l’edifici Prevosti i destaquen que la facultat va trigar gairebé un any a reconèixer els problemes de fugues. També al·leguen que la resposta va ser insuficient «per falta de diners» i denuncien absència de formació en seguretat.

Els estudiants s’endinsen en el que qualifiquen de «violència institucional amb caires masclistes», a causa del fet que la majoria de les persones afectades són dones, amb símptomes que, mantenen, es van ridiculitzar i minimitzar, segons el col·lectiu, que assenyala especialment l’Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient (OSSMA) de la UB. Els estudiants denuncien falta de transparència i una resposta «lenta, pesada i insuficient».

Correu del deganat

Notícies relacionades

La UB no ha contestat directament a les acusacions dels estudiants. No obstant, la degana de la Facultat de Biologia, Rosina Gironès, ha enviat aquest dilluns un correu al personal en què es reafirma que l’edifici Prevosti no té cap problema i que s’està treballant amb normalitat a les instal·lacions. Gironès insisteix que cap dels controls d’aire que s’han dut a terme ha revelat problemes de qualitat de l’aire. La degana afirma que la ventilació de l’edifici ha millorat, després de les obres que s’hi van fer a la tardor, al descobrir una fuga en el sistema de buit de l’edifici al costat dels laboratoris on es van registrar més símptomes.

Al correu, Gironès demana que cada primer dimecres del mes al matí es rentin de manera sincrònica les aigüeres per minimitzar-ne la sortida d’«olors i productes que en alguns casos poden ser irritants». La rutina s’estén a l’edifici Margalef, una altra instal·lació de la Facultat de Biologia, a més del Prevosti. Gironès no comenta res sobre les acusacions de violència institucional i, al contrari, agraeix la dedicació de l’OSSMA.