Educació a Catalunya

Les famílies demanen ja un pla de xoc contra la calor a les aules

  • No volen que es repeteixin situacions com les del curs passat, quan pares i mares van haver de comprar ventiladors per a les escoles pel seu compte

ZOWY VOTEN

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A la comunitat educativa hi ha consens en una cosa: si el curs escolar a Catalunya comença abans, i a jornada completa, ha de ser «en condicions» tant per als alumnes com per als docents. Després de tornar a l’horari complet des del primer dia –tots els estudis assenyalaven el fracàs que van suposar les tardes d’«oci educatiu»–, les famílies reclamen que els edificis escolars estiguin adaptats a les temperatures extremes a què arriben als termòmetres durant el mes de setembre (sobretot a les tardes, quan la calor es va acumulant a les aules). I no només això, el tema és més urgent davant les previsions que apunten a una primavera seca i calorosa a Catalunya. Les famílies temen que els mesos de maig i juny siguin insuportables a les aules.

Les famílies reclamen al Departament d’Educació que l’avanç del curs escolar –previst per a la setmana del 4 de setembre–, tot i que falta per concretar el dia exacte, vagi acompanyat de les millores necessàries a les instal·lacions escolars per evitar situacions com les viscudes el curs passat, que va començar amb ventiladors a les aules comprats per les mateixes famílies; i arribant a produir-se desmais a les aules per les altes temperatures arribades.

Des de l’Affac, principal associació de famílies de l’escola pública catalana, insisteixen que s’ha d’actuar ja. Ja anem tard, de fet, insisteixen. «Necessitem un pla estructurat i no mesures improvisades; la instal·lació de ventiladors no és una solució i dispara el consum energètic», apunten des de la federació d’associacions de famílies d’alumnes.

Concentració de protesta

Aquesta reclamació la portaran aquesta tarda les AFAs de Barcelona a les portes del Consorci d’Educació de Barcelona, «després de mesos de silenci administratiu davant una carta que les AFAs i les direccions dels centres de Barcelona els van fer arribar a l’octubre». «Dins del grup de la Revolta Escolar va sortir la idea de fer alguna cosa per protestar per la calor a les aules. Després del repunt de temperatures a les aules al maig i juny passat, conscients que els episodis de calor són cada vegada més freqüents i que les temperatures altes duren cada vegada més», recorda Eduardo Muñoz, de l’AFA de l’escola Miralletes, al districte de Sant Martí, escola a la qual no van arribar els famosos ventiladors enviats pel Departament malgrat que els van sol·licitar.  I la mobilització va molt més enllà de Barcelona.

Complir la llei

Complir la lleiTal com estableix el Reial Decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball, «l’exposició a les condicions ambientals dels llocs de treball no ha de suposar un risc per a la seguretat i la salut dels treballadors». Així mateix, i en la mesura possible, segons prossegueix el decret, «les condicions ambientals dels llocs de treball no han de constituir una font d’incomoditat o molèstia per als treballadors. A tal efecte, hauran d’evitar-se les temperatures extremes, els canvis bruscos de temperatura, els corrents d’aire molestos, les olors desagradables i la irradiació excessiva, en particular, la radiació solar a través de finestres, llums o envans vidrats». I diu més: «La temperatura dels locals on es realitzin treballs sedentaris propis d’oficines o similars estarà compresa entre 17 i 27 ºC; i la temperatura dels locals on es realitzin treballs lleugers estarà compresa entre 14 i 25 ºC».

Així ho recorda, per exemple, la instància firmada pel conjunt d’escoles, instituts i associacions de famílies d’alumnes de les Franqueses (Vallès Oriental) entregada els Serveis Territorials de la zona, en la qual demanen que es defineixi un pla per instal·lar sistemes de renovació d’aire en tots els centres educatius de la ciutat que garanteixi el confort tèrmic que filtri l’aire i elimini part les partícules nocives prominents de l’exterior, garantint la màxima eficiència energètica.

Notícies relacionades

«Exigim complir la normativa», resumeix la instància de la localitat del Vallès Oriental, en la qual també sol·liciten l’establiment de sistemes de ventilació adequats per mantenir la temperatura dins dels límits legals i mesures d’urgència als patis: introducció d’espais d’ombra (amb arbres sempre que sigui possible o tendals).

A més de la petició genèrica des de l’Affac, les associacions de famílies catalanes s’han anat organitzant també per municipis. En el cas de les Franqueses, via instància coordinada, amb el suport del consistori. En altres municipis ho han fet via petició als pressupostos participatius, com a Vilanova del Vallès o a Móra la Nova (Ribera d’Ebre), on ja el febrer del 2022, la climatització sostenible de l’institut escola de la localitat va ser la proposta més votada dels pressupostos participatius del municipi.