Meteorologia

Mario Picazo insisteix amb el temut fenomen que «va agafant forma»

Fa setmanes que el meteoròleg adverteix de les anomalies que afectaran també Europa

Mario Picazo insisteix amb el temut fenomen que «va agafant forma»

NOAA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fa setmanes que el meteoròleg Mario Picazo adverteix del que ell ha qualificat de «temut fenomen». Es tracta d’el Niño, que presenta unes anomalies que poden afectar aquest any nombroses parts del planeta.

Picazo ha llançat la seva última advertència sobre el Niño a través del seu compte a Twitter mostrant un mapa de la nord-americana NOAA (Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica) amb un mapa de les anomalies tèrmiques als oceans. «El Niño va agafant forma a poc a poc», conclou.

«A escala global predominen les anomalies positives de temperatura de l’aigua als nostres oceans», descriu Picazo en el tuit. I assenyala la zona on s’estan donant els registres més inquietants. «Crida l’atenció –prossegueix– el contrast entre el Pacífic nord més càlid del normal i un Pacífic a la costa d’Amèrica del Nord molt més fred».

Així guanya pes la hipòtesi que el 2023 serà any d’el Niño, com ja va augurar fa unes setmanes el mateix Picazo amb les dades de la NOAA.

Aquesta mateixa predicció apunta que es desenvolupin condicions d’el Niño  en la segona meitat de l’any.

El Pacífic equatorial s’escalfa fins a 3 graus centrígrads per sobre de la mitjana cíclicament en períodes compresos entre 2 i 7 anys, la qual cosa dona peu al Niño, mentre que el refredament de les aigües provoca la Niña.

Notícies relacionades

Picazo va explicar que «s’aproxima un canvi de cicle que impactarà severament en el comportament del clima». El Niño s’instal·larà en diferents zones del planeta, «inclosa Europa» i el qualifica de «temut fenomen». Tot això passarà en un any en què és possible que el planeta superi 1,5 graus a conseqüència del canvi climàtic.

Els previsibles efectes que causi el 2023 el Niño: un escalfament global del planeta de 0,2 graus centígrads de mitjana; més fred a Europa durant l’hivern, especialment als països del nord del continent; a Austràlia, sequera i una onada de calor intensa que afavoriria els incendis forestals; inundacions en zones costaneres del Perú i l’Equador, mentre que a l’Amazones i el nord-est del Brasil hi haurà sequeres; collites menys productives a Amèrica del Sud; menys absorció de diòxid de carboni per part de les zones selvàtiques del planeta i més brots de malalties transmeses per insectes, entre altres danys.