De Meteored

¿Quin temps farà per Setmana Santa? Ja hi ha una primera previsió

Les prediccions a mitjà termini detecten diferències entre el principi i el final de les festes

¿Quin temps farà per Setmana Santa? Ja hi ha una primera previsió

Alfons Puertas / Observatori Fabra (RACAB)

1
Es llegeix en minuts

Els grans models meteorològics que estableixen prediccions a mitjà termini ja permeten començar a fer-nos una idea de quin temps farà per Setmana Santa. Aquest 2023, aquest període vacacional transcorrerà entre el 2 d’abril (Diumenge de Rams) i el 9 d’abril (Diumenge de Resurrecció). Són dates variables: el Diumenge de Pasqua se celebra després de la primera lluna plena de la primavera astronòmica (no s’ha de confondre amb la meteorològica, que va començar l’1 de març).

El meteoròleg Samuel Biener ha presentat a Meteored les tendències apuntades pel model ECMWF, un dels sistemes de referència utilitzats a Espanya per predir el temps a mitjà termini.

Doncs, bé, aquest model apunta que la Setmana Santa començarà amb temperatures molt suaus: «Entre 1 i 3 graus per sobre del que és habitual a bona part de Castella-la Manxa, al sud de Madrid, al nord d’Andalusia, al sud-est d’Extremadura i puntualment a la vall de l’Ebre».

A la resta de la Península també farà més calor del que és habitual, però no amb tanta intensitat.

Entre el 3 i el 10 d’abril, les temperatures recuperaran els seus registres normals, a excepció de l’extrem sud-est, el golf de València i les Canàries.

¿On plourà?

Notícies relacionades

Segons l’ECMWF, durant els últims dies de març i els primers dies d’abril «s’esperen acumulats de pluja per sobre de la mitjana a punts del sistema central i les muntanyes de Toledo. També al golf de Cadis, al Baix Guadalquivir i a les illes occidentals de les Canàries. A la resta pràcticament no s’intueixen anomalies».

Per als dies grans de Setmana Santa, afegeix el meteoròleg, «la cosa canvia, i per ara el nostre model de referència assenyala que podrien ser dies més plujosos del que és habitual a Andalusia, al sud de Castella-la Manxa, al nord-oest peninsular i a punts de l’altiplà nord».