Canvi climàtic

L’Organització Meteorològica Mundial preveu el primer episodi triple de la Niña del segle XXI

Hi ha un 70% de probabilitats que continuï en els pròxims sis mesos

L’Organització Meteorològica Mundial preveu el primer episodi triple de la Niña del segle XXI

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha advertit que el prolongat episodi de la Niña que s’està vivint actualment podria persistir, almenys, fins a finals d’any. El fenomen aguantaria, així, tres hiverns consecutius de l’hemisferi nord, cosa que, segons han assenyalat els experts, es convertiria en el primer episodi triple de la Niña d’aquest segle.

En concret, l’OMM situa en un 70% les probabilitats que l’episodi continuï en els pròxims sis mesos, tot i que segons les dades publicades, aquest percentatge disminueix gradualment fins al 55% a partir del mes de desembre del 2022 i fins al febrer del 2023.

Les condicions que, des del setembre del 2020, han permès la instauració de l’episodi de la Niña al Pacífic tropical s’han reforçat fruit de la intensificació dels vents alisis registrada entre mitjans de juliol i mitjans d’agost del 2022, segons ha explicat l’organització.

També han explicat que «les pautes de temperatura», «la configuració de les precipitacions», «la sequera» i «les inundacions en diferents parts del món», ha portat fins aquesta situació.

«La Niña és un fenomen que produeix un refredament a gran escala de les aigües superficials de les parts central i oriental del Pacífic equatorial, a més d’altres canvis en la circulació atmosfèrica tropical, a saber, en els vents, la pressió i les precipitacions», han assenyalat els experts.

Canvi climàtic

En general, segons han afegit, té «efectes en el temps i el clima oposats als d’el Niño, que constitueix la fase càlida del fenomen denominat El Niño-Oscil·lació del Sud (ENOS)».

Tanmateix, l’OMM apunta que tots els fenòmens climàtics d’origen natural ara es produeixen en el context del canvi climàtic antropogènic, cosa que provoca un augment de les temperatures mundials, exacerba els fenòmens meteorològics i climàtics extrems, i altera la configuració de les temperatures i les precipitacions estacionals.

«És excepcional que un episodi de la Niña es mantingui durant tres anys consecutius. El seu efecte de refredament està alentint de manera transitòria l’augment de les temperatures mundials, però no aturarà ni invertirà la tendència a l’escalfament a llarg termini», ha afirmat el Secretari General de l’organització, Petteri Taalas.

En aquest sentit, ha assenyalat també que «l’agudització de la sequera a la banya d’Àfrica i a la part meridional de l’Amèrica del Sud porten el segell de la Niña, igual com les precipitacions per sobre de la mitjana observades al sud-est asiàtic i a Australàsia».

Notícies relacionades

Davant d’aquesta situació, Taalas ha assenyalat que «l’OMM continuarà proporcionant informació adaptada al sector humanitari i no deixarà de brindar suport en àmbits sensibles com els de l’agricultura, la seguretat alimentària, la salut i la reducció de riscos de desastre».

«L’OMM també treballa perquè totes les persones tinguin accés als sistemes d’alerta primerenca en els pròxims cinc anys a fi de protegir-les dels perills relacionats amb el temps, el clima i l’aigua», ha conclòs.