Investigació en marxa

El mercat negre dels DNI: això és el que et pot passar si et roben el carnet

L’Alba, una infermera de Gavà, ha descobert que és parella de fet d’un home marroquí, que treballa en una botiga de queviures i que està empadronada al barri de la Mina

  • Els Mossos, rere la pista de la xarxa que revèn DNI robats a estafadors de bancs

  • El jutge de Granollers ratifica la presó provisional per a l’assassí de Canovelles

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Alba va perdre el control de la seva identitat el juliol de 2022, al sortir d’un restaurant de Castelldefels (Baix Llobregat) on havia sopat amb unes amigues. Dos lladres muntats en una motocicleta li van estirar el bolso per treure-li. L’Alba, maleint-los, va veure com s’allunyaven però ignorava –com li podria passar a qualsevol ciutadà– que el més important que hi havia en aquell bolso, i el temps l’hi demostraria, no eren ni la cartera ni el mòbil, sinó el seu DNI.

Els cossos policials avisen que els delinqüents cada vegada treuen més profit dels DNI sostrets, un producte cobejat al mercat negre. Més encara quan pertanyen a dones joves com l’Alba, una infermera de Gavà soltera i sense antecedents.

L’Alba va donar de baixa les targetes bancàries i va presentar una denúncia a la comissaria dels Mossos d’Esquadra. Pocs dies després del robatori va rebre la trucada d’un veí de l’Hospitalet de Llobregat que havia trobat targetes amb el seu nom tirades davant casa seva. L’Alba va anar a recollir-les i va inspeccionar papereres i contenidors prop de la zona: en un d’ells va trobar el seu bolso, buit. Li faltaven el mòbil –que, segons la ubicació, es trobava també a l’Hospitalet, tot i que no el va poder recuperar– i el DNI.

vídeo

El banc li va comunicar que, abans que es cancel·lessin les targetes, els lladres havien tingut temps de fer transaccions de poc valor, pagaments inferiors als 50 euros que requereixen la contrasenya. Entre les compres realitzades, hi havia targetes de telèfon de prepagament. Va pensar que allò era tot, que l’episodi del robatori es tancava amb aquell balanç. Es va equivocar.

El missatge

A l’octubre, l’Alba va rebre al seu nou mòbil un avís de la Seguretat Social que informava que havia sigut donada d’alta com a empleada d’un supermercat de Sant Cugat (Vallès Occidental), propietat d’un ciutadà pakistanès. L’Alba, sospitant encertadament que allò podia tenir relació amb el seu DNI robat, va buscar el telèfon de l’establiment i va trucar: «Hola. ¿M’has donat d’alta a la teva empresa?». A l’altre costat del telèfon, l’amo, amb marcat accent pakistanès, va acumular atropelladament les disculpes i va prometre a l’Alba que parlaria amb el seu gestor per donar-la de baixa.

Després d’aquella conversa, l’Alba va rebre una trucada d’un ciutadà amb accent estranger que li va preguntar si era l’amiga de la Judit. L’Alba va respondre que no coneixia cap Judit i l’interlocutor, que no es va identificar, li va preguntar si no era ella la noia que s’havia convertit «en parella de fet d’un noi marroquí». L’Alba, sense parpellejar, va dir que no era parella de cap noi marroquí. El problema és que sí que ho era.

Poca estona després, va entrar una altra trucada al mòbil de l’Alba. Era una dona que hauria de ser la tal Judit, però es va presentar amb el nom de Jennifer, i li va confirmar que s’havia formalitzat l’enllaç d’ella amb un noi marroquí. L’Alba, nerviosa però sense perdre la calma, va insistir que ella no havia consentit aquesta unió i que s’hauria formalitzat amb un DNI robat. La Judit, o la Jennifer, li va prometre que ho esbrinaria i que la tornaria a trucar. L’Alba no ha tornat a saber res d’ella.

Les indagacions de l’Alba

L’Alba va començar a investigar si era veritat que era la parella de fet d’un desconegut. Ho va aconseguir, malgrat les dificultats amb què topa un ciutadà normal que ha de bregar per cursos legals amb la burocràcia de l’administració. De la Conselleria de Justícia es va descarregar, finalment, un certificat en el qual consta aparellada amb un tal Mohamed des del 15 de setembre del 2022, poques setmanes després del robatori dels motoristes. L’enllaç s’havia tramitat des d’una notaria de Badalona.

El Mohamed va acudir el 9 d’agost a aquesta notaria en companyia d’una jove que es va fer passar per l’Alba. Contactats per EL PERIÓDICO, treballadors de la notaria van afirmar que es recordaven de la parella i van assegurar que aquell dia van comprovar que la dona era qui deia que era per una petita piga que l’Alba té sobre el llavi. En altres paraules: van reaccionar a la defensiva i, en lloc d’admetre que el Mohamed i la suplantadora havien eludit les precaucions que prenen com a notaria, van dubtar de la denúncia de la víctima. L’Alba ha ofert la còpia de tots els documents a aquest diari.

Visita a la notaria

La notaria de Badalona va insistir que no n’hi ha prou amb el DNI robat i que per poder tramitar una parella de fet es requereixen altres documents i un correu electrònic al qual s’envia la sol·licitud. Però el correu que va facilitar el Mohamed era el d’ell –l’Alba mai va rebre cap correu– i l’altre document aportat aquell dia a la notaria per la parella apòcrifa, a més del DNI robat, va ser l’empadronament municipal en el qual consta que viuen junts. ¿També havien canviat el seu padró?

L’Alba, que mai s’ha deixat acovardir per les circumstàncies tot i que cada vegada està més clar que el seu DNI va acabar en mans d’una xarxa criminal, va continuar buscant. Així va descobrir el que temia: actualment consta que està empadronada a Barcelona per simular que vivia amb el Mohamed en un carrer al costat del barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs.

Balanç real

En els últims mesos, l’Alba, legalment, s’ha unit en parella de fet amb el Mohamed, s’ha mudat a la Mina i ha deixat la seva feina d’infermera per treballar en una botiga de queviures de Sant Cugat. A més, els delinqüents que compren targetes de prepagament amb DNI robats, com van fer els que li van robar el bolso a Castelldefels, utilitzen aquests números de telèfon a nom de l’Alba per dur a terme tràmits al marge de la llei. Lluny del que va pensar al recuperar la majoria dels seus documents i el bolso, el balanç real d’aquella sostracció violenta de Castelldefels és aquest, i encara no ha acabat.

Notícies relacionades

El mercat negre dels DNI és idoni per a estafadors de bancs –que usurpen la identitat dels clients per quedar-se amb els seus estalvis– o mafiosos que necessiten comptes bancaris a noms de persones sense antecedents o a persones que demanen crèdits instantanis davant els quals haurà de respondre la víctima de la sostracció. És massa llarga la rastellera de problemes que implica que un DNI acabi en mans de xarxes criminals. A l’Alba, que ella sàpiga, no li ha passat res d’això. Però el seu DNI no caduca fins al 2027.

Consultats per aquest diari, els Mossos afirmen que estan investigant l’assumpte. L’Alba lamenta l’absència d’ajuda que ha rebut per desfer tots els contractes legals que els criminals, que segueixen en poder del seu DNI, han firmat amb el seu nom.