Delictes sexuals

El PSOE i el PP continuen amb la seva pinça i la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ fa un nou pas al Senat

  • ¿Quina diferència hi ha entre la llei del ‘només sí és sí’ i la reforma del PSOE i del PP aprovada?

  • Gràfic | Llei del ‘només sí és sí’: així queden les condemnes per delictes sexuals

El PSOE i el PP continuen amb la seva pinça i la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ fa un nou pas al Senat
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

En un temps rècord i poc freqüenti al Senat, on els debats solen eternitzar-se, la Comissió de Justícia de la Cambra alta ha aprovat aquest dimarts la reforma impulsada pel PSOE per mirar d’evitar que la llei del ‘només sí és sí’ porti penes més baixes, en alguns supòsits, als delinqüents sexuals. Per 25 vots a favor, els del PSOE, el PP, el PNB i altres grups, i amb només dos vots en contra i dues abstencions (ja que Unides Podem no té senadors), la proposició de llei de reforma del Codi Penal ha fet un nou pas cap a la seva aprovació definitiva. Aquest dimecres serà debatuda en el ple del Senat, i si no s’hi incorpora cap esmena, anirà directa al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

El PSOE pretenia que la tramitació de la norma que l’ha enfrontat al seu soci de Govern per un tema tan sensible com la protecció a les dones i el càstig als depredadors sexuals fos ràpida i que el debat no arribés obert en canal fins a la campanya del 28-M i ho està aconseguint. Això, sí, gràcies al suport del PP. Tot i que els socialistes estan aprofitant els debats parlamentaris per distanciar-se del principal partit de l’oposició.

Així, la senadora socialista Donelia Roldán ha destacat que la llei del ‘només sí és sí’ és «una bona llei», que protegeix les dones «abans de la denúncia i no només amb un sistema punitiu, sinó amb una atenció integral». I ha retret al PP la seva «incongruència» per posar el focus en la resposta penal, quan el càstig als delinqüents sexuals només és «una part de la solució» per posar fi a la violència sexual. Una altra part important, ha destacat, és acabar amb el «sistema patriarcal».

El consentiment

Davant les crítiques d’ERC i Bildu –alineades amb les de Podem–, sobre que la reforma desvirtuarà el consentiment com a eix de la llei, perquè crea un subtipus de delictes amb més pena si hi ha violència o intimidació i l’esquerra creu que aquestes circumstàncies tornaran a ser les preeminents en la instrucció o el judici posterior, ha rebatut aquest argument assegurant que el consentiment continuarà sent una «premissa important» i el ‘només sí és sí’ continuarà viu.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el PP ha retirat les seves esmenes al Senat –després de pactar retocs tècnics o a altres lleis al Congrés– perquè pretén que la reforma del Codi Penal «s’aprovi immediatament, perquè cada dia que passa» es posen en «perill dones i menors, ja que també estan sent excarcerats pederastes», segons ha argumentat el senador popular Fernando de Rosa.

Així mateix, els populars s’han posat la medalla d’haver «aconseguit» que el PSOE impulsés la reforma «per pur sentit comú» i per evitar un «nyap legislatiu» que ha provocat, segons han destacat, 104 excarceracions i més de 900 rebaixes de pena.