Església catòlica

El Vaticà formarà els bisbes per lluitar contra la pederàstia a l’Església

  • Una vintena de persones denuncien els abusos sexuals d’un capellà a Barcelona als 60 i 70

  • El xoc frontal que s’acosta dins de l’Església de Francesc

El Vaticà formarà els bisbes per lluitar contra la pederàstia a l’Església

ANDREAS SOLARO / AFP

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Vaticà impulsarà la formació dels bisbes de tot el món en la lluita contra la pederàstia gràcies a un acord entre la comissió vaticana contra les agressions sexuals a menors i el ministeri per a l’Evangelització, va anunciar aquest divendres ‘Vatican News’.

El papa Francesc, que el 2014 va crear la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors amb l’objectiu d’acabar amb el greu fenomen de la pederàstia dins de l’Església, desitja que les dues entitats treballin juntes durant almenys tres anys en la formació de bisbes.

Dures crítiques

La comissió va ser criticada durament per un dels seus membres més influents, el jesuïta Hans Zollner, que va renunciar al càrrec que ocupava en aquest organisme recentment, adduint que l’entitat presentava problemes estructurals relacionats amb el compliment, la rendició de comptes i la transparència. «La comissió ha de resoldre problemes urgents», va denunciar Zollner.

Segons l’acord anunciat aquest divendres, sobretot s’organitzaran sessions de capacitació per als bisbes acabats de nomenar. En una entrevista amb ‘Vatican News’, el responsable de la comissió, el cardenal nord-americà Sean O’Malley, va explicar que es «desenvoluparan programes a fi de poder atendre les víctimes».

La veu de les víctimes

«Si haguéssim tingut en el passat la informació que tenim ara sobre com protegir i comprendre aquest problema, la història de l’església hauria sigut diferent», va reconèixer.

«Estem mirant de comptar també amb l’experiència d’una víctima perquè els nous bisbes puguin escoltar de primera mà el testimoni dramàtic i els efectes que té aquest terrible crim sobre les seves vides», va afegir O’Malley.

El Papa va instar la comissió a «sortir i treballar amb els bisbes de tot el món perquè es capacitin i aconsegueixin així acompanyar i treballar amb les víctimes» la manera de superar aquest drama.

Notícies relacionades

El responsable del dicasteri (ministeri), el cardenal Luis Antonio Tagle, va declarar a ‘Vatican News’ que es tracta d’un desafiament per a la seva cartera, ja que implica conèixer tant les lleis i normes aprovades pel Vaticà com les dels països involucrats.

O’Malley va considerar que la creació de la comissió, fa vuit anys, va generar «expectatives poc realistes» sobre com acabar amb el fenomen de l’abús sexual de menors a l’Església i al món.