Abusos sexuals

L’Església de Portugal demana perdó a les víctimes de pederàstia

  • L’episcopat no apartarà per ara els sacerdots sospitosos d’haver abusat sexualment de menors

zentauroepp12709157 barcelona 27 03 2010 sociedad bcn imagen para ilustrar la pe180919183608

zentauroepp12709157 barcelona 27 03 2010 sociedad bcn imagen para ilustrar la pe180919183608

1
Es llegeix en minuts

L’Església de Portugal ha demanat aquest divendres perdó a les víctimes d’agressions sexuals comeses per religiosos, després de la publicació d’un informe independent que va exposar milers d’abusos soferts per menors durant més de mig segle.

«Amb dolor demanem perdó novament a totes les víctimes d’abusos sexuals en el si de l’Església catòlica de Portugal», assenyala un comunicat després de la reunió de bisbes convocada per deliberar sobre aquest tema a la ciutat santuari de Fàtima. «Reafirmem [...] la nostra ferma intenció de fer tot el possible perquè els abusos no es tornin a repetir», afegeix el comunicat, que promet «tolerància zero amb tots els abusadors i amb els quals, d’alguna manera, van ocultar els abusos portats a terme en el si de l’Església catòlica».

Aquesta petició de perdó tindrà una «expressió pública» el mes d’abril vinent a Fàtima. A més, l’agost a Lisboa, durant la Jornada Mundial de la Joventut, s’erigirà un monument a les víctimes.

Malgrat aquesta disculpa, l’Església portuguesa no apartarà per ara els sacerdots sospitosos d’haver abusat sexualment de menors que continuen en actiu. Sí que donarà els noms a les diòcesis perquè estudiïn els casos i actuïn segons les «normes civils i canòniques».

Notícies relacionades

«No podem apartar d’un ministeri algú només perquè ve una persona dient que és un abusador», ha argumentat el president de la Conferència Episcopal Portuguesa (CEP), José Ornelas.

El 13 de febrer passat, un informe elaborat per un grup d’experts independents va revelar que membres del clergat catòlic portuguès van abusar sexualment d’almenys 4.815 menors des del 1950. Els abusos van ser encoberts per la jerarquia eclesiàstica de forma «sistèmica», van remarcar en les seves conclusions, després d’escoltar més de 500 testimonis.