Demanda sindical

Interior comprarà 800 càmeres unipersonals per als Mossos aquest any

Fins ara només algunes unitats especials o els caps de torn que fan ús de la tàser disposen d’aquests dispositius

  • Una baralla multitudinària entre presos de Quatre Camins acaba amb tres funcionaris ferits

Interior comprarà 800 càmeres unipersonals per als Mossos aquest any
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria d’Interior ha reservat una partida dels pressupostos del 2023 per comprar 800 càmeres de vídeo unipersonals per als Mossos d’Esquadra. Els agents de la policia catalana de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) –les patrulles que intervenen a la via pública i són els primers a atendre qualsevol incident– encara no disposen d’aquests dispositius de gravació, una reclamació antiga per part dels sindicats, que les consideren una garantia tant per a la seguretat del ciutadà com del policia. Segons les fonts consultades, una part important d’aquestes 800 unitats seran per a agents d’USC.

Els únics policies dels Mossos que actualment utilitzen càmeres unipersonals –aparells rectangulars que porten adossats a la pitrera de l’uniforme i que permeten registrar des del punt de vista del policia una actuació– són els d’unitats especials –com els antiavalots d’ARRO i Brimo i membres del GEI– i els caps de torn de cada comissaria, que estan obligats a utilitzar-la per protocol cada vegada que utilitzen la pistola tàser, o pistola elèctrica, en una intervenció.

Les 800 noves unitats seran per reemplaçar dispositius espatllats dels casos anteriors però també per dotar per primera vegada les patrulles.

L’Ajuntament de Barcelona va començar l’estiu del 2022 a entregar 150 càmeres als seus agents de la Guàrdia Urbana i, segons fonts municipals, està previst adquirir-ne pròximament 50 unitats més.

Petició antiga

Els sindicats dels Mossos d’Esquadra les reclamen des de fa anys no només perquè les càmeres tenen un elevat poder dissuasori, remarca el portaveu de SAP-Fepol, Toni Castejón, que recorda que els atemptats contra agents de l’autoritat han descendit als cossos que han equipat els seus funcionaris amb càmeres de vídeo.

També les demanen perquè urgeix disposar d’una gravació completa de l’actuació en un escenari, com l’actual, en el qual els agents gairebé sempre treballen sota els telèfons mòbils de ciutadans que donen testimoni de la intervenció i que, de vegades, denuncien casos de mala praxi policial, però, en moltes altres ocasions, manté el col·lectiu, difonen per xarxes socials fragments descontextualitzats d’una acció de manera enganyosa. El més segur, tant per als policies com per als ciutadans, afirmen els sindicats, és que l’actuació estigui gravada. Com més càmeres, més transparència, raona David Miquel, portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC).

Problemes amb la càmera de la tàser

Les càmeres de gravació unipersonals que utilitzen els caps de torn de cada comissaria per enregistrar cada intervenció amb tàser no s’accionen automàticament al desenfundar, tal com es va concretar que havia de passar en les conclusions parlamentàries. Per problemes de contractació, Interior va haver de comprar unes càmeres que els caps de torn han d’accionar manualment.

Albert Palacio, portaveu d’USPAC, aclareix que aquest funcionament ha provocat problemes a causa que, en situacions d’estrès –com les que sempre acompanyen l’ús d’una tàser– no és tan infreqüent que el cap de torn no pugui accionar correctament la càmera. Així va passar, recorda Palau, en un incident recent en el qual uns agents es van enfrontar a un home alterat que els va atacar amb una catana i la gravació d’aquella intervenció va haver de fer-la pel seu compte un dels agents amb el telèfon mòbil. Aquestes imatges, aclareix Palacio, van ser acceptades en seu judicial.

Gravar pel seu compte

Notícies relacionades

L’absència de càmeres, tal com va avançar EL PERIÓDICO, ha empès els agents dels Mossos en els últims temps a gravar pel seu compte actuacions complicades. Una decisió no exempta de polèmica a causa que l’ús de càmeres particulars per part dels agents no està encara recollit en un protocol, com ha de passar amb cada eina d’ús policial.

No obstant, hi ha funcionaris que, davant la disjuntiva de poder ser represos internament o comptar amb imatges que poden demostrar la seva actuació en cas que siguin denunciats penalment, opten pel segon. «Compren càmeres GoPro i es busquen una mica la vida com poden», va avançar aquest diari de fonts policials. «O utilitzen el telèfon mòbil i se’l col·loquen de manera discreta a la butxaca de l’uniforme». Remeis casolans que, tot i que minoritaris segons remarca Miquel, mostren com de necessàries les consideren bona part dels policies.