Contracte rescindit

El catedràtic Vicenç Navarro, acusat d’assetjament laboral i abús de poder

El catedràtic Vicenç Navarro, acusat d’assetjament laboral i abús de poder

EFE/Marta Pérez

1
Es llegeix en minuts
ACN

El catedràtic de ciències polítiques i socials Vicenç Navarro, professor durant més de 45 anys de la Universitat John Hopkins de Baltimore, als Estats Units, i vinculat durant 25 anys a la Universitat Pompeu Fabra, ha sigut acusat d’assetjament laboral i abús de poder per personal que havia estat sota les seves ordres en els reportatges d’investigació que publiquen el diari ‘Ara’ i eldiario.es. Navarro, intel·lectual d’esquerres i impulsor de Podem, portava a terme pràctiques de maltractament segons els testimonis d’unes quaranta persones recollits pel rotatiu. Alguns d’aquests treballadors, entre els quals secretàries, professors i personal d’investigació, denuncien, a més, que utilitzava recursos públics per a usos personals.

Segons el rotatiu, la UPF li va obrir un expedient disciplinari el 2021 i va acabar la relació amb el catedràtic, un extrem que la universitat ha confirmat a l’agència ACN. Navarro nega les acusacions i les atribueix a persones que el volen desacreditar i destruir.

Entre els diversos testimonis es descriuen situacions de maltractament psicològic i agressions físiques, exigències de disponibilitat horària més enllà dels horaris laborals habituals o encàrrecs de tasques no vinculades a l’activitat docent, com per exemple portar roba a la tintoreria o preparar-li viatges personals.

Apropiació intel·lectual

Altres denúncies fan referència a l’activitat professional, i acusen Navarro d’utilitzar els investigadors sota el seu comandament per preparar articles de premsa que firmava ell. Un relata que també feia treballs vinculats a En comú Podem i a Podem. Algunes de les persones que van estar sota les seves ordres l’acusen d’apropiació intel·lectual.

Notícies relacionades

El febrer del 2021 se li va obrir un expedient que va concloure que hi havia hagut «maltractament de paraula i obra» per part de Navarro i «abús d’autoritat, encarregant treballs privats i domèstics en horari laboral». La UPF va extingir llavors la relació laboral amb el catedràtic.

Arran de la investigació del diari ‘Ara’, la UPF ha iniciat una revisió de tot el material referent a Navarro, extrem que la universitat també ha confirmat a l’ACN. Segons el diari, el departament de recursos humans del centre docent no tenia queixes formals sobre Navarro fins al 2021, si bé s’ha trobat un document informal del 2018 en què una persona atribuïa un «tracte despòtic» en el catedràtic.