Alerta sanitària

Tres nens han mort per estreptococ A aquest any a Catalunya

  • Les autoritats britàniques van llançar una alerta després que 15 nens morissin per aquest bacteri

2

2

1
Es llegeix en minuts
ACN

Tres nens de menys de 10 anys han mort per estreptococ A des d’aquest gener a Catalunya, segons ha avançat aquest dilluns el programa ‘Planta Baixa’ de TV3. Es tracta d’un fet excepcional per una variant d’una malaltia comuna l’augment de la qual es va detectar al setembre al Regne Unit. Les autoritats britàniques van llançar una alerta després que 15 nens morissin pel bacteri, una alerta que va fer que diversos països, Catalunya entre d’altres, augmentessin la vigilància entorn de la malaltia. Des de gener s’han detectat 207 casos de l’estreptococ A a Catalunya, dels quals 58 són en menors. Tres d’aquests no l’han pogut superar.

Notícies relacionades

Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta d’Emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ha explicat en declaracions a TV3 que l’estreptococ és una malaltia molt freqüent, i que fins a l’alerta del Regne Unit no s’havia vigilat amb tanta proximitat com ara. Per això no hi ha dades que permetin comparar l’abast de l’augment actual, si bé el programa televisiu afirma que alguns hospitals n’han detectat el doble de casos que en altres períodes. Mendioroz ha afirmat, en aquest sentit, que la incidència d’aquesta variant de l’estreptococ és «molt baixa», per la qual cosa és fàcil que oscil·lacions no gaire pronunciades puguin doblar les taxes existents.

Davant l’alerta del Regne Unit, Mendioroz ha explicat que les autoritats sanitàries catalanes han posat en marxa una sèrie de mesures per incrementar el monitoratge tant dels casos lleus com dels greus. Finalment, el responsable sanitari ha explicat que un 20% dels infectats són asimptomàtics, cosa que facilita la propagació del bacteri en entorns d’alta interacció com poden ser les escoles bressol.