Ingressada a València

Una noia catalana està en coma des de fa gairebé vuit mesos per una reacció al·lèrgica

  • La família demana suport econòmic per garantir la recuperació de la seva filla, de 19 anys, que comença a presentar senyals de millora

Una noia catalana està en coma des de fa gairebé vuit mesos per una reacció al·lèrgica

familia de cardona i solsona

3
Es llegeix en minuts

Marta Pérez va patir un xoc anafilàctic a causa d’una reacció al·lèrgica el setembre de l’any passat que li va provocar una aturada cardíaca. Des d’aquell moment, la jove de 19 anys amb arrels a Cardona i Solsona, està en coma i la seva família ha passat «un autèntic infern» per poder aconseguir que el seu estat millori en un centre privat. Ara, gairebé vuit mesos després, la noia presenta signes de millora i la família demana suport econòmic per cobrir les despeses relacionades amb la situació i garantir la recuperació de Marta.

Tot va començar el 28 de setembre de 2022 a Ibi (Alacant), on la família viu des de fa un parell d’anys. «La Marta es va apuntar a un gimnàs. Un dia, a l’acabar la classe d’entrenament, el propietari del gimnàs li va oferir un batut. Ella va demanar si portava fruita seca, li van dir que no i se’l va prendre, però després ella mateixa ja va veure que passava alguna cosa i se’n va anar al centre de salut», explica la seva mare, Maria Verdejo. Li van donar un medicament i la van fer tornar a casa, però la seva mare li va dir que tornessin al CAP. Finalment, quan tornaven a estar al centre de salut, va patir una aturada cardíaca que va durar 10 minuts i va quedar en coma.

Va ser ingressada a l’hospital d’Alcoi, i en aquell moment va començar la lluita de la família per poder garantir la recuperació de la seva filla. Van tenir discussions amb els sanitaris per diferents situacions amb què no estaven d’acord, com les dosis de sedants, l’ús de la màquina de respiració i, sobretot, el tipus i quantitat de menjar. «La van tenir patint. Els metges ni la miraven i deien que el seu empitjorament era propi del seu estat vegetatiu. Veure el teu fill amb els ulls oberts, patint i que ningú et faci cas, no té nom», afirma la mare que explica que la Marta va arribar a pesar 33 o 34 quilos.

D’Alcoi a València

Tres mesos després, la família va aconseguir que la traslladessin a un centre privat de València durant dos mesos, que s’han anat prorrogant. Allà, la noia segueix un tractament de neurorehabilitació i ja presenta millores. «Les proves han dit que el seu cervell pràcticament està intacte», afirma la seva mare, que afegeix que també ha recuperat pes i fins i tot balboteja algunes paraules.

No obstant, temen que el 19 d’abril la tornin a portar a l’hospital d’Alcoi, on no podria seguir aquest tractament. En principi el termini acaba el 19 d’abril, tot i que Sanitat va fer un comunicat explicant que el prorrogaria per dos mesos més. No obstant, Verdejo diu que a la família ningú els ha comunicat aquest fet.

Notícies relacionades

Arran d’aquest incident, el pare de la noia va haver de deixar la feina per poder cuidar-se d’ella diàriament, cosa que ha suposat un perjudici econòmic en la família. També han d’adequar la vivenda i comprar elements per possibilitar la rehabilitació de la noia una vegada que pugui tornar a casa. Per aquesta raó, la família va iniciar una campanya per poder aconseguir recursos, en la qual s’ha bolcat molta gent, també de la regió central.

Solidaritat al Bages

I és que la família és natal de Cardona i van passar molts anys a Solsona. No va ser fins fa menys de dos anys que van decidir traslladar-se al municipi d’Ibi, a Alacant, a la recerca d’un futur millor. La seva relació amb Cardona i la delicada situació que viuen ha fet que el municipi del Bages s’hagi solidaritzat amb la seva família. Aquest diumenge se celebrarà una jornada solidària a Cardona que comptarà amb el suport del teixit associatiu i comercial del municipi. «La veritat és que és de molt agrair, no només la jornada, sinó el suport que ens donen diàriament amb missatges correus i trucades que t’ajuden a veure que no estàs sol», afirma Verdejo.