Salut i educació

Cinc escoles del Bages tindran dispensadors d’adrenalina per a casos greus d’al·lèrgia

  • Els injectors permetran actuar ràpidament en cas que algú pateixi una anafilaxi

Cinc escoles del Bages tindran dispensadors d’adrenalina per a casos greus d’al·lèrgia

ACN

3
Es llegeix en minuts

Actualment ja és habitual veure desfibril·ladors a diversos equipaments o a la mateixa via pública per actuar en cas d’una aturada cardiorespiratòria. Ara, els mateixos impulsors que van portar els desfibril·ladors a Manresa estan portant a terme una prova pilot al Bages perquè els centres educatius disposin de dispensadors d’injectors d’adrenalina per actuar ràpidament en cas que algú pateixi una reacció al·lèrgica greu, coneguda com a anafilaxi. Les cinc escoles que formen part de la prova pilot són la FUB, els dos de la Joviat, l’escola Oms i de Prat i l’escola Montserrat de Sant Vicenç de Castellet.

«Tenim molt clara la importància de la cardioprotecció amb la instal·lació de desfibril·ladors i la formació de les persones per salvar una vida. Això vol ser un símil dirigit a les al·lèrgies», ha explicat el manresà Carles Pons, CEO de l’empresa Adan Medical Innovation, que ha impulsat aquesta iniciativa. A més de la instal·lació dels dispensadors, la prova també comporta la formació del professorat perquè sàpiguen com actuar en cas que es produeixi una anafilaxi tant en un nen com en un adult.

«L’anafilaxi és una reacció al·lèrgica greu que afecta entre el 2 i el 5% de la població. El principal problema que tenen els centres és que costa reconèixer quan hi ha una reacció al·lèrgica i que sovint fa por administrar l’adrenalina i s’espera que arribin els serveis mèdics quan ja pot ser massa tard. Si no s’actua ràpidament hi pot haver desenllaços fatals», afirma Anna Sala, fundadora de l’empresa i doctora al·lergòloga.

Sala també ha apuntat que administrar l’adrenalina no és tan difícil com la gent pot pensar-se. «És un injector que és com un bolígraf i que cal injectar a la part externa de la cuixa. És molt fàcil tot i que nosaltres estem formant els professors perquè sàpiguen com fer-ho», ha dit.

El 10% d’alumnat és al·lèrgic

Notícies relacionades

D’altra banda, Pons ha explicat també que el 10% dels alumnes té algun tipus d’al·lèrgia i que l’adrenalina és l’únic fàrmac que pot utilitzar-se com a tractament en cas d’una reacció al·lèrgica greu. Tenint en compte que segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) i la WAO (World Allergy Organization) es preveu que el 2050 el 50% de la població mundial sigui al·lèrgica i també després de consultar amb centres educatius les carències que tenen en aquest sentit, s’ha desenvolupat aquest projecte. «L’alumne potser no sempre porta l’adrenalina a sobre, o la porta i no sap que està en mal estat... Es va veure la necessitat d’aprofundir en això perquè es van detectar aquestes carències», ha dit Pons.

La prova pilot consisteix en dispensadors d’autoinjectors d’adrenalina que estan connectats amb el SEM. No obstant, el dispositiu que sortirà al mercat a finals d’aquest any és més elaborat. Consta d’una pantalla en la qual l’usuari podrà introduir els símptomes de la víctima per comprovar si realment es tracta d’una anafilaxi. En cas afirmatiu, el dispositiu habilitarà l’autoinjector i explicarà a l’usuari com utilitzar-lo a més d’avisar el SEM de manera paral·lela. El dispositiu també està preparat per regular la temperatura i controlar que la medicina estigui en bones condicions. El producte es preveu que tingui un cost d’uns 70 o 80 euros en format de rènting mensual, un preu equiparable als dels desfibril·ladors segons la mateixa empresa. En principi es preveu destinar-lo a centres educatius i, posteriorment, obrir-lo a altres tipus de clients de la mateixa manera que es va fer amb els desfibril·ladors.