Dia mundial

Barcelona es prepara per atendre millor el Parkinson i «trencar mites» de la malaltia

  • Un programa formarà 2.000 professionals per rebre els més de 4.000 delegats del congrés mundial que se celebrarà al juliol a la capital catalana

Barcelona es prepara per atendre millor el Parkinson i «trencar mites» de la malaltia
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La World Parkinson Coalition (WPC) i l’Associació Catalana per al Parkinson han anunciat aquest dimarts el llançament del programa ‘Fes que la ciutat estigui preparada per al Parkinson’ amb l’objectiu de formar professionals que coneguin les necessitats dels malalts i així evitar situacions d’estrès durant el sisè Congrés Mundial, que tindrà lloc del 4 al 7 de juliol a Barcelona. «És necessari que els col·lectius de serveis de la ciutat estiguin preparats per a aquesta convivència», ha assegurat la presidenta de l’associació, Roser Roigé. La formació instruirà 2.000 professionals a partir d’aquest dimecres. L’Associació Catalana per al Parkinson preveu acollir més de 4.000 persones, entre metges, malalts, familiars i cuidadors.

Així doncs, la idea és preparar Barcelona per rebre aquests més de 4.000 delegats, alguns dels quals viuen amb Parkinson, i assegurar que els assistents tinguin una experiència acollidora i segura a la ciutat, així com «educar els líders del sector de l’hostaleria i serveis públics per entendre millor la malaltia del Parkinson».

«Volem presentar un programa pioner de formació en la malaltia del Parkinson», ha explicat Roigé, que ha insistit en la necessitat d’instruir els professionals de la ciutat, ja que molts dels assistents al congrés tenen la malaltia. Durant el curs, els treballadors tindran l’oportunitat d’aprendre sobre el Parkinson per resoldre situacions «de la millor manera possible», i evitar que puguin generar estrès als malalts.

El curs tindrà una primera part, «molt breu», enfocada a conèixer la malaltia, i una segona part pràctica adaptada a cada col·lectiu professional. En aquesta última s’escenificaran possibles situacions per saber com gestionar-les en cas que passin. També disposaran de vídeos de suport on s’exposaran casos reals.

La formació, que té el suport de Barcelona Turisme Convention Bureau i el patrocini d’AbbVie, està dirigida especialment a les persones que treballaran en primera línia de transport, de seguretat, d’hotels, el personal del centre de convencions, així com la policia local, el personal de l’aeroport i el personal del Festival Cruïlla, que cohabitarà a la ciutat durant els dies del congrés.

Notícies relacionades

Roigé ha explicat que s’ha apostat per formacions pràctiques amb eines útils per a les persones que no coneixen la malaltia: «Una situació de bloqueig motor en un pacient amb Parkinson en una cua d’una caixa o creuant un semàfor, igual com l’expressió facial característica, sense els coneixements adequats poden crear malentesos i factors d’estrès addicionals, en comptes d’empatia».

Les formacions es faran durant els mesos d’abril, maig i juny, i inclouran elements especialitzats específics de cada col·lectiu, com Mossos d’Esquadra, bombers, Guàrdia Urbana, TMB, taxistes, Turisme de Barcelona i el personal dels hotels, del Centre de Convencions i de l’aeroport.