Problema de salut cerebral

Un assaig de l’Hospital Clínic busca detectar el risc de tenir parkinson

Més del 50% dels casos anuals de parkinson encara estan sense diagnosticar

L’estudi ha arribat al 31% de l’objectiu de la seva primera fase, ja que gairebé 2.800 persones han contestat els qüestionaris

Un assaig de l’Hospital Clínic busca detectar el risc de tenir parkinson
2
Es llegeix en minuts
EFE

Els neuròlegs de l’Hospital Clínic de Barcelona han posat en marxa un assaig, que de moment compta amb 2.800 voluntaris per detectar de forma precoç la malaltia de parkinson i identificar les persones amb més probabilitat de patir-la en el futur.

Segons ha informat, aquest dijous 6 d’abril, l’Hospital Clínic amb motiu del Dia Mundial del Parkinson (11 abril), l’estudi ha arribat al 31% de l’objectiu de la seva primera fase, ja que gairebé 2.800 persones, d’entre 50 i 80 anys, han contestat els qüestionaris via ‘online’ i esperen aconseguir-ne 9.000 abans de final d’any.

En l’assaig, en què es pot participar completant l’enquesta digital, també col·laboren investigadors d’Alemanya, Àustria i Luxemburg que difonen el qüestionari a les seves zones geogràfiques.

El qüestionari es basa en preguntes sobre els factors que estan associats a un risc més alt de patir la malaltia de parkinson.

En una segona fase, l’equip enviarà prop de 500 tests d’olfacte a un grup de participants durant els pròxims mesos, ja que la pèrdua d’olfacte és un dels símptomes més freqüents en l’etapa inicial de la malaltia.

En la malaltia de parkinson les cèl·lules moren molts anys abans que apareguin els primers símptomes i, com que se sap molt poca cosa sobre aquesta fase tan primerenca, aquest assaig, anomenat ‘Envelliment Cerebral Saludable’, busca informació d’aquests moments inicials per avançar cap al gran objectiu d’alentir, aturar o fins i tot revertir el procés de la malaltia.

L’investigador emèrit de l’Hospital Clínic-IDIBAPS, Eduard Tolosa, ha afirmat que, «tot i que el parkinson s’associa a la vellesa, la veritat és que les persones inicien els símptomes als 60-65 anys i prop d’un 8% dels afectats els poden iniciar abans dels 50».

«En la major part dels casos no se’n coneix la causa, però en un 5% dels casos és hereditària i pot afectar diversos membres d’una mateixa família, a més, els símptomes típics apareixen quan entre el 50% i el 70% de neurones ja s’han perdut», ha recordat Tolosa.

Segons la neuròloga de l’Hospital Clínic Maria Josep Martí, la mort neuronal està molt avançada quan es diagnostica la malaltia i aquest és un dels motius pels quals els assajos clínics portats a terme recentment amb fàrmacs dirigits a aturar o revertir la degeneració cel·lular no han demostrat l’eficàcia esperada.

Quan les neurones ja han reduït la seva activitat, és quan apareix el tremolor, tot i que no tots els pacients en presenten. El parkinson es caracteritza per presentar símptomes com l’alentiment motor, la rigidesa, la tremolor, les dificultats per caminaro l’equilibri.

També presenta símptomes no motors com fatiga, dolor, restrenyiment, problemes del son o de memòria, símptomes cognitius, depressió, ansietat i apatia, tot i que molts d’aquests símptomes no motors es poden presentar anys abans en l’etapa prodròmica o premotriu.

Notícies relacionades

Segons càlculs de la Federació Espanyola de Parkinson, la malaltia afecta gairebé 160.000 persones a Espanya i amb l’envelliment de la població es preveu un augment significatiu de la xifra en els pròxims anys.

Segons dades de la Generalitat, hi ha un total de 29.152 persones a Catalunya que pateixen la malaltia de parkinson actualment.