Investigació judicial

El fiscal reclama dos anys de presó per una notícia falsa per «difamar» els ‘menes’

  • L’acusat va difondre a Twitter un vídeo d’una agressió sexual a la Xina com si hagués ocorregut en un centre d’immigrants a Catalunya

El fiscal reclama dos anys de presó per una notícia falsa per «difamar» els ‘menes’
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona reclama dos anys de presó i una multa de 6.480 euros per a un tuitaire acusat de difondre notícies falses sobre immigrants, entre les quals un vídeo que atribuïa a un ‘mena’ una brutal agressió sexual a una dona a Canet de Mar que en realitat havia ocorregut a la Xina.

En el seu escrit remès a un jutjat de Martorell que instrueix el cas, l’acusació publica atribueix un delicte contra els drets fonamentals al tuitaire, J. J. M. F., el compte del qual tenia uns cinc milions de seguidors, i, a més de la pena de presó, reclama que se l’inhabiliti per exercir professions relacionades amb l’educació, l’esport o el temps lliure durant els cinc anys posteriors a la pena de presó imposada.

Al llarg del 2019 l’acusat va difondre informacions falses des del seu compte de Twitter, mogut per la seva «animadversió i rebuig als immigrants estrangers d’origen marroquí i entre aquests al seu sector més vulnerable, com són els menors no acompanyats» (‘menes’), segons la fiscalia. Així, a les 22.24 hores de l’1 de juliol del 2019 va publicar un vídeo de 45 segons de durada i visualitzat 21.900 vegades d’una brutal agressió d’un home a una dona, a qui intenta violar, acompanyat d’un text en el qual atribuïa aquests fets a un ‘mena’ marroquí de Canet de Mar.

«Aquí teniu el vídeo del ‘mena’ marroquí de Canet de Mar, a aquests que li donarem la pagueta fins als 23 anys, els nens de Pedrito Piscina. Per cert, després per acabar-ho d’adobar la viola, aquests energúmens i aquestes manades de marroquins no sortiran en els mitjans», deia el text. El vídeo corresponia a una agressió ocorreguda el 22 de juny del 2019 a la Xina que havia sigut difosa per les autoritats del país per aconseguir identificar l’autor dels fets mitjançant la col·laboració ciutadana.

Prejudicis i estereotips

Notícies relacionades

La fiscalia afirma que l’acusat pretenia «difamar de forma global i injusta tots els menors no acompanyats procedents d’altres països» que venen a Espanya, els quals associa de «forma generalitzada» a actes violents i agressions sexuals. Amb aquesta actitud, el tuitaire, segons recalca l’acusació, contribueix a «despertar o augmentar entre la població els prejudicis i estereotips contra aquest col·lectiu de persones, especialment vulnerables, amb el consegüent risc de generar sentiments de rebuig i hostilitat social contra ells». El perfil de l’imputat contenia «múltiples publicacions de naturalesa xenòfoba i racista», amb informacions «deformades i/o falses sobre els immigrants en general, totes presidides per un idèntic rebuig frontal de la presència d’estrangers a Espanya».

A tall d’exemple, el fiscal recorda que el portal de Twitter de l’acusat, tancat per ordre judicial el març de l’any passat, va publicar a la seva portada el controvertit cartell de Vox: «Viuda espanyola: pensió de 360 euros al mes. Mena marroquí; casa, menjar, salut i 660 euros». Entre altres publicacions xenòfobes, el tuitaire va reproduir la fotografia de dos joves magribins a qui atribuïa la violació d’una nena de 14 anys, un suposat anunci de la Junta d’Andalusia sobre un curs de conducció de camions gratis només per a immigrants o un cartell amb el lema: «Espanyols, ¿fins quan es continuarà permetent que els moros violin les nostres dones?»