Pendent de judici

Mor el conductor de l’accident de Freginals en el qual van perdre la vida 13 estudiants

La mort del xòfer, Santiago Rodríguez, tanca el procés per la via penal pel qual s’enfrontava a quatre anys de presó

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conductor de l’accident d’autocar a Freginals (Tarragona) en el qual van perdre la vida 13 estudiants d'Erasmus el 2016, va morir dimecres per un infart, segons ha avançat aquest dissabte Catalunya Ràdio i ha confirmat l’ACN. La mort del xòfer, Santiago Rodríguez, tanca el procés per la via penal pendent de judici, segons ha assenyalat el seu advocat, Sergi Atienza, que confia que es mantinguin els acords que per la via civil s’havia arribat amb les víctimes.

El sinistre va succeir la matinada del 20 de març del 2016. L’autocar portava de tornada un grup de 59 estudiants d’Erasmus de la Universitat de Barcelona que havien visitat les Falles de València. A més de les 13 víctimes mortals, que no portaven posat el cinturó de seguretat, 26 persones van resultar-ne ferides. Entre elles, Rodríguez, que llavors tenia 62 anys, va patir lesions greus: una contusió pulmonar i, posteriorment, un xoc sèptic del qual es va recuperar.

El viatge de tornada de València cap a Barcelona es va iniciar a les 4.03 hores i l’accident es va produir a les 5.51 hores. Diversos testimonis van relatar que el xòfer conduïa de manera irregular, fent esses i anant d’un costat a l’altre del carril de circulació de l’autopista AP-7 en sentit nord. A l’altura de Freginals (Montsià) es va desviar de la trajectòria, va sortir de la calçada i, en l’intent de redreçar el rumb, ja havent perdut el control, va impactar contra la mitjana i va bolcar lateralment.

Llarg procés judicial

Rodríguez era l’únic acusat per la via penal. Però la investigació judicial de l’accident es va allargar durant gairebé cinc anys. De fet, fins i tot va ser arxivada en tres ocasions per part de diferents instructors del jutjat número 3 d'Amposta. Després dels recursos presentats per part de la Fiscalia i de les acusacions particulars, l’Audiència de Tarragona va decidir reobrir el cas l’octubre del 2019 i va ordenar que la jutgessa iniciés el procediment abreujat. La jutgessa del Jutjat Penal de Tortosa va convocar totes les parts el 15 de setembre del 2022 per acordar la data d’inici del judici.

Notícies relacionades

A part de les demandes de les acusacions particulars, el xòfer s’enfrontava a 13 delictes per homicidi per imprudència greu, a 26 delictes de lesions per imprudència greu i a una petició de quatre anys de presó per part de la Fiscalia. L’escrit del ministeri públic argumentava que home va desatendre «greument» les normes reguladores de la seguretat viària «posant-se al volant del vehicle cansat i amb son».

Per això l’acusació pública també demanava sis anys de privació del dret a conduir vehicles a motor i ciclomotors, amb pèrdua del permís de conduir, i 6 anys d’inhabilitació especial per a l'exercici de la professió de conductor professional.