Incendis forestals

El foc arriba a Oviedo durant la nit i les flames obliguen a tallar diverses carreteres a Astúries

Habiliten el poliesportiu de Luarca per acollir persones desallotjades | Es comptabilitzen 116 incendis forestals a 35 consells

1
Es llegeix en minuts

Astúries s’abrasa i es parteix. Noranta incendis actius; l’autovia del Cantàbric assetjada per les flames i tallada a Cadavedo (Valdés); tancades també la nacional 634 a Bahínas (Castrillón) i dues carreteres autonòmiques a Fontoria (Belmonte de Miranda) i Naraval (Tineo); evacuada una residència de gent gran a Querúas (Valdés) i també centenars de persones de casa seva a gairebé una vintena de pobles de l’occident asturià... 

Les flames avancen incontrolables. Durant la nit van arribar a Oviedo. És obra de «terroristes», clama el president del Principat, Adrián Barbón. «Ja s’ha identificat un sospitós», anuncia la delegada del Govern, Delia Losa. Tots dos demanen col·laboració ciutadana per trobar més piròmans. «No hi ha previsió, no s’habiliten tallafocs, no es neteja la muntanya, i així el foc és imparable», denuncien diversos veïns. Fa dos dies que Astúries està convertida en un veritable infern.

Notícies relacionades

El vent sud i la sequera han actuat com a accelerants i han provocat que els incendis, iniciats majoritàriament dimecres a l’interior, s’hagin estès tant cap al sud com cap a la costa, i ho arrasent tot al seu pas. Poc han pogut fer els més de 600 efectius mobilitzats per combatre el foc, malgrat el seu esforç. «El miracle és que no hi hagi hagut pèrdua de vides humanes», va assenyalar a peu d’incendi un regidor. Tant de bo plogui aviat. S’anuncien tempestes per demà. Aquest és el desig per frenar el desastre.

El foc ha destruït cases, sitges i quadres. I les autoritats han aconsellat els veïns de cinc pobles de Valdés que es confinin a casa seva, i a la població, que no utilitzi les carreteres. Barbón, que s’ha desplaçat a Navelgas per estar al corrent de les tasques d’extinció, ha enviat un missatge contundent: «Astúries no crema, l’estan cremant».