Explotació

Suport unànime del CGPJ al projecte del Govern contra el tràfic

L’òrgan de govern dels jutges demana que la norma vagi acompanyada de la dotació pressupostària necessària

Suport unànime del CGPJ al projecte del Govern contra el tràfic
2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

El Ple del Consell General del Poder Judicial ha donat el plàcet a l’avantprojecte de llei orgànica integral contra el tràfic i explotació d’éssers humans. L’òrgan de govern dels jutges ha recolzat per unanimitat el text de l’Executiu, tot i que l’ha advertit que ha d’acompanyar la norma de la dotació pressupostària necessària per fer front als mitjans materials i personals que requerirà la posada en marxa.

El dictamen preceptiu del CGPJ, aprovat aquest dijous, «conté una valoració general favorable a l’avantprojecte legislatiu, per tal com adequa la legislació espanyola als estàndards internacionals existents en matèria de tràfic i explotació d’éssers humans» i recull en el seu articulat recomanacions elaborades per la comissió d’igualtat del Poder Judicial.

Dels pocs peròs que posa a la llei elaborada pel Ministeri de Justícia és que no vagi acompanyada d’una memòria econòmica detallada i alerta que sense mitjans serà «molt difícil» posar en marxa el nou sistema que dissenya.

Formació especialitzada

El CGPJ celebra que l’avantprojecte estableixi la necessària formació especialitzada a l’advocacia, la judicatura i la fiscalia per assistir les víctimes de tràfic. També requerirà especialització tot el personal implicat en la detecció, identificació, assistència i protecció de les víctimes.

També qualifica de «molt favorable» el procediment per a la identificació de les víctimes, per tal com exigeix evitar la victimització secundària, en condicions de confidencialitat i amb la presència d’intèrprets o mediadors culturals, i sempre tenint en compte les necessitats psicològiques, emocionals o de salut de la víctima, especialment si aquesta té discapacitat o és menor d’edat.

Destaca l’informe preceptiu la importància que els intèrprets siguin investigats per garantir que no pertanyen a l’entramat judicial que s’investiga i sol·licita que es pugui valorar així mateix la possible implicació de la família de la víctima en el tràfic o l’explotació amb independència de l’edat d’aquesta.

Reparació del dany

Li mereix una consideració també positiva la regulació dels drets de les víctimes i que la seva protecció es desvinculi de la denúncia i la participació en la investigació penal. I veu amb bons ulls la tipificació penal que es fa del tràfic.

El dictamen estima «summament necessària» la reforma del Codi Penal per regular l’actuació judicial en l’àmbit digital i de les noves tecnologies, que s’utilitzen com a eina de captació i oferta de serveis vinculats al tràfic i l’explotació associada. Demana el CGPJ referent a això, que es modifiquin les lleis d’enjudiciament civil i criminal per detallar com actuar contra continguts il·lícits en aquest àmbit.

Com que l’avantprojecte estableix l’assistència jurídica gratuïta com un dret de les víctimes, el Poder Judicial creu que s’ha de procedir a modificar la llei que la regula per incloure-les com a beneficiàries.

Una crítica severa

Notícies relacionades

En l’apartat de la reparació del dany de les víctimes de tràfic i explotació, el Ple del CGPJ emet una «severa crítica» al fet que es commini al jutge a adoptar amb urgència les mesures necessàries, cosa que creu que atempta contra la independència judicial de l’instructor.

Una altra petició que fa és que es redactin de forma «adequada, íntegra i coherent» els preceptes relatius als testimonis protegits per evitar «contradiccions i confusions que poden augmentar els problemes de seguretat jurídica ja existents en lloc de resoldre’ls».