BOE

Novetat en la nova llei de benestar animal: ja hi ha data

  • Polèmica per la granja de pops a les Canàries: ¿és ètic criar-los en captivitat?

  • Excrements grocs i líquids s’acumulen a Barcelona: ¿Quines aus en són les culpables?

  • Els gossos i els gats també tenen al·lèrgies

Novetat en la nova llei de benestar animal: ja hi ha data
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres 28 de març la nova llei que aborda la protecció dels drets i el benestar dels animals. No obstant, tot i que el BOE ja ha fet pública la llei, la data d’entrada en vigor serà el 29 de setembre del 2023, igual com moltes altres lleis a Espanya.

La controvertida llei de benestar animalobligarà a fer un curs de formació per poder tenir un gos, tenir en vigor una assegurança de responsabilitat civil, que prohibeix l’ús d’animals en circs, pessebres i processons, i a portar un registre de mascotes. La llei afecta animals de companyia i silvestres en captivitat.

Aquesta nova llei responsabilitza l’amo dels danys i perjudicis que la mascota pugui provocar a altres animals, espais, al medi natural o a persones. Una vegada entri en vigor la llei, quedarà prohibit qualsevol mena d’abandonament o maltractament, agressió o negligència que provoqui als animals patiment, dany físic o psicològic, o la mort.

Circs i espectacles

Tambéquedarà prohibit fer servir animals de totes les espècies enespectacles públicscom els circs i en activitats turístiques o publicitàries que impliquin que l’animal senti dolor, patiment o angoixa (en queden fora els espectacles taurins). Així doncs, tampoc es podrà alimentar els animals amb cap producte que no hagi superat els controls sanitaris pertinents.

Permanentment localitzats

A més, cada animal haurà d’estar permanentment localitzat en cas de pèrdua o robatori perquè les autoritats puguin ubicar-los en un màxim de 48 hores, ja que tampoc es deixarà cap animal sense vigilància durant un màxim de tres dies, una cosa que en el cas dels gossos no podrà superar les 24 hores.

Notícies relacionades

En cas que algun animal (sigui de l’espècie que sigui) faci mal a un altre ésser viu, a un objecte públic o privat, a una persona o al medi natural, la responsabilitat recaurà per complet sobre l’amo i titular, a qui s’imposarà la sanció pertinent. Així mateix, es prohibeixen les baralles entre animalsila instigació perquè agredeixin altres animals o persones.

Excepcions

La nova llei s’aplicarà a tots els animals de companyia i silvestres en captivitat, excepte els gossos de caça, guarda i de treball, gràcies a l’esmena presentada pel PSOE i que va obtenir el suport del PP, Vox, C’s, CC i el PNB