Projecte únic al món

Aqüicultors del delta de l’Ebre cultiven per primera vegada algues en cordes

  • En la primera collita s’espera obtenir uns 50 quilos d’alga, que es destinaran a alimentació

Aqüicultors del delta de l’Ebre cultiven per primera vegada algues en cordes

ACN

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’administració i el sector aqüícola del delta de l’Ebre han iniciat aquest dimecres per primera vegada un cultiu d’algues en cordes amb plàntules a les badies dels Alfacs i el Fangar mitjançant un sistema similar a l’empleat per al cultiu del musclo i ostres al mar Mediterrani.

Segons ha informat la Generalitat, és una de les primeres experiències de cultiu de macroalgues en cordes, ja que ara mateix no hi ha referents d’aquesta forma de plantació en cap altre lloc del món i per això és una proposta pionera i s’espera que permeti enfortir el sector aqüícola català.

La plantació s’ha portat a terme aprofitant l’experiència d’una prova pilot iniciada l’any passat, amb la qual s’ha pogut comprovar quines eren les millors ubicacions a les badies, les densitats de sembra, la mesura de les plàntules i la protecció contra depredadors en les fases inicials.

El director de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, ha explicat que una de les raons del projecte és «la diversificació del sector, que busca cultius sostenibles, adaptats al canvi climàtic i que ofereixin valor al sector aqüícola».

«De manera creixent, organismes internacionals com la FAO o la mateixa Comissió Europea estan promovent el desenvolupament d’una aqüicultura basada en la natura, mitjançant espècies de baix nivell tròfic com les algues. A Catalunya tenim tots els ingredients per fer-ho possible», ha declarat.

Segons el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet, «s’han d’adaptar les tècniques i l’experiència en la producció de musclo a un nou cultiu, buscant diversificar el sector».

Notícies relacionades

En aquest primer cultiu, s’han submergit 150 metres de corda sembrada amb diferents mètodes i mides de plàntules de dues espècies d’algues, l’‘Ulva intestinalisis’ i l’‘Ulva lactuca’ i se’n farà un seguiment rigorós per obtenir dades que permetin millorar les produccions i compatibilitzar-les amb la resta de cultius.

A la primera collita s’espera obtenir uns 50 quilos d’alga, que es destinaran a alimentació, bàsicament al sector de la restauració, i també es valora realitzar estudis que permetin conèixer amb exactitud l’obtenció de substàncies per a la cosmètica o la nutrició.