Investigació en marxa

Els Mossos vinculen l’ordre de matar Valentín Moreno amb el narcotràfic de cocaïna

  • L’únic detingut fins ara és sospitós d’encarregar-se de la logística d’una execució en què van participar diverses persones

Els Mossos vinculen l’ordre de matar Valentín Moreno amb el narcotràfic de cocaïna
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra sospiten que l’execució de Valentín Moreno, perpetrada per un pistoler el 18 de novembre de 2021, va ser ordenada per persones vinculades al narcotràfic de cocaïna. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, l’únic home arrestat fins ara, suposadament, s’havia encarregat de la logística d’una execució en què hi ha més implicats.

Per això, els agents de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la policia catalana, que han trigat un any i mig a poder arribar fins a aquest sospitós, mantenen la investigació oberta i continuen buscant tant els seus autors materials com els que presumptament van donar l’ordre de matar-lo. Moreno va rebre un tret al cap quan caminava sol per un carrer de Sant Adrià de Besòs. La persona que va empunyar l’arma aquell dia no va actuar sol, segons tots els indicis obtinguts.

Moreno era una persona coneguda en una població que l’havia vist créixer i que li tenia por. Va ser condemnat per clavar una pallissa mortal a un veí de Santa Coloma de Gramenet l’abril del 2000, quan encara no havia complert els 18 anys, en el conegut com a crim de la Vila Olímpica. Moreno també va ser condemnat el 2009 per agredir futbolistes llatins. Alguns dels jugadors del seu equip, el Bada Bing, van ser jutjats i condemnats per colpejar membres de la formació rival Rosario Central, integrada per homes d’origen argentí majoritàriament. L’atac es va considerar racista.

Anys més tard, amb més d’una dotzena d’anys de reclusió pels dos episodis, va continuar protagonitzant incidents als terrenys de joc amb el Sant Adrià CF i, el 2017, va ser identificat de nou pels Mossos després d’un agre enfrontament amb vigilants de l’Hospital del Mar.

Temut pels seus rivals

La figura de Moreno, a finals del 2021, s’havia fet gran en l’entorn delinqüencial per on es movia, sobretot pel que fa al narcotràfic de cocaïna. Els investigadors sospiten que la seva mort va ser ordenada per traficants amb qui es va enemistar, i que la decisió d’ordenar i planificar la seva execució es va prendre sobretot perquè els preocupava fins on podia arribar Moreno

L’home arrestat dimecres passat a Barcelona era algú que s’havia encarregat de preparar un crim que va aprofitar les poques prevencions que prenia Moreno malgrat la tensió existent al seu voltant. Moreno, que va ser traslladat encara amb vida a l’Hospital de Can Ruti de Badalona, va ser assaltat per un autor que se li va acostar per l’esquena al sortir d’un bar que freqüentava.

La condemna del crim de la Vila Olímpica

Notícies relacionades

Valentín Moreno Gómez es va enfrontar per primera vegada a la justícia quan, sent encara menor d’edat, va assassinar Carlos Javier Robledo Peña. Va passar l’1 d’abril del 2000. Carlos Javier era un veí de 22 anys de Santa Coloma de Gramenet que aquella nit havia sortit de festa amb dos amics. Cap a les vuit del matí, es van dirigir a buscar el cotxe per tornar a casa. Però al costat del Fiat Bravo, aparcat a la Vila Olímpica de Barcelona, van trobar una caçadora a terra, la van recollir i van començar a inspeccionar-la. Era un trampa disposada per Moreno i el seu grup d’amics, que es van abalançar sobre Carlos Javier cridant que per què havien agafat aquella jaqueta. El van matar a cops.

Quan es va cometre l’homicidi, en el qual van participar almenys sis persones més, Moreno era menor d’edat –complia els 18 al cap de poques hores– i se li va aplicar la justícia juvenil. Un jutge li va imposar 12 anys d’internament en un centre de menors i l’Audiència de Barcelona li va rebaixar l’estada a vuit anys i tres més de llibertat vigilada. Moreno, considerat un dels principals autors de l’assassinat de Carlos Javier, mai va demanar perdó a la família ni la va indemnitzar econòmicament.

Temes:

Successos