Successos

Detingut un implicat en l’execució de Valentín Moreno, l’assassí de la Vila Olímpica

  • Valentín Moreno, condemnat ‘pel crim de la Vila Olímpica’, va morir a Can Ruti el 19 de novembre del 2021 després de rebre un tret en ple carrer de Sant Adrià de Besòs

Detingut un implicat en l’execució de Valentín Moreno, l’assassí de la Vila Olímpica

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home implicat en l’assassinat de Valentín Moreno, el 19 de novembre del 2021. Moreno, de 39 anys, va morir a l’hospital de Can Ruti després de rebre un tret al cap quan caminava de matinada per un carrer de Sant Adrià de Besòs, on residia. Els investigadors de la policia catalana no donen el cas per tancat perquè, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, hi ha més implicats en aquest homicidi.

Els policies catalans consideren que la de Moreno va ser una mort planificada per rivals de l’entorn delinqüencial, i de tràfic de drogues, pel qual es movia. L’arrestat, que ha ingressat a la presó preventivament, havia col·laborat activament en la preparació d’aquest assassinat fet per encàrrec, segons les fonts consultades.

Els Mossos van detenir el presumpte implicat en el crim dimecres passat a Barcelona, 15 mesos després d’una intensa investigació que encara es manté oberta, a la recerca de la resta de responsables. Les fonts consultades per aquest diari han assegurat que la policia de la Generalitat també va detenir una dona vinculada a ell, tot i que va quedar sense efecte aquesta mesura al considerar-se que únicament se li podria atribuir un delicte d’encobriment.

L’empresonat és una peça en la trama que va portar a l’assassinat el novembre del 2021 de Moreno, que va rebre dos trets al cap per l’esquena i va caure a terra, ja ferit de mort. Va ser traslladat a l’Hospital de Germans Trias, que va alertar els Mossos de la situació al descobrir que havia sigut ferit per una arma de foc. Després, va morir.

Condemnat per assassinat i violència racista 

Valentín Moreno Gómez es va enfrontar per primera vegada a la justícia quan, sent encara menor d’edat, va assassinar Carlos Javier Robledo Peña. Va passar l’1 d’abril del 2000. Carlos Javier era un veí de 22 anys de Santa Coloma de Gramenet que aquella nit havia sortit de festa amb dos amics. Cap a les vuit del matí, es van dirigir a buscar el cotxe per tornar a casa. Però al costat del Fiat Bravo, aparcat a la Vila Olímpica de Barcelona, van trobar una caçadora a terra, la van recollir i van començar a inspeccionar-la. Era un trampa disposada per Moreno i el seu grup d’amics, que es van abalançar sobre Carlos Javier cridant que per què havien agafat aquella jaqueta. El van matar a cops. L’esclat de violència, tan brutal i gratuïta, va commocionar la societat espanyola, que recorda aquell episodi investigat per la Policia Nacional com ‘el crim de la Vila Olímpica’.

Quan es va cometre l’homicidi, en el qual van participar almenys sis persones més, Moreno era menor d’edat –complia els 18 al cap de poques hores– i se li va aplicar la justícia juvenil. Un jutge li va imposar 12 anys d’internament en un centre de menors i l’Audiència de Barcelona li va rebaixar l’estada a vuit anys i tres més de llibertat vigilada. Moreno, considerat un dels principals autors de l’assassinat de Carlos Javier, mai va demanar perdó a la família ni la va indemnitzar econòmicament.

Notícies relacionades

El 9 de gener del 2009, Moreno també es va veure implicat en una agressió de caràcter racista que va protagonitzar l’equip del Bada Bing, vinculat als Boixos Nois, segons remarcava una interlocutòria judicial. Diversos membres d’aquest equip van agredir jugadors llatinoamericans d’una formació rival, el Rosario Central.

Anys més tard, el 2017, a les urgències de l’Hospital del Mar de Barcelona, Moreno la va emprendre a cops contra els treballadors del centre hospitalari perquè no permetien accedir a la zona on es trobava el seu pare ingressat. Van ser necessaris diversos vigilants i treballadors del centre per retenir-lo. Va ser absolt pel jutge per no haver-se acreditat els delictes.