Alt Millars

L’incendi de Castelló amenaça el parc natural de la Serra d’Espadà

Les flames han devorat ja 3.500 hectàrees i posen en perill deu nuclis poblacionals. Hi ha 1.500 desallotjats

L’incendi de Castelló amenaça el parc natural de la Serra d’Espadà
2
Es llegeix en minuts

Sense control. L’incendi devora la comarca de l’Alt Millars, malgrat els esforços titànics dels equips d’emergències  de perimetrar l’acció del foc. Les flames declarades dijous passat a Vilanova de Viver afecten ja més de 3.500 hectàrees de superfície en un perímetre de 30 quilòmetres que amenaça d’afectar el parc natural de la Serra d’Espadà. El trist succés deixa, fins al moment, prop de 1.500 persones desallotjades de deu nuclis poblacionals: La Font de la Reina, Los Calpes, Los Cantos, la Monzona, la Pobla d’Arenós, Montanejos, l’Alqueria de Montanejos, La Artejuela, Montant i Aranyel. 

La situació de l’incendi forestal és «crítica» a l’haver passat a un barranc de difícil accés, on es treballa des de l’aire per intentar frenar l’avenç. Per a això, s’han ampliat els mitjans terrestres, amb reforços procedents de Múrcia, dels consorcis provincials de Castelló i Alacant i dels ajuntaments de Castelló i València. En total, 500 persones treballen sobre el terreny.

La consellera de Justícia del País Valencià, Gabriela Bravo, ha informat des del Lloc de Comandament Avançat (PMA), ubicat a Barraques, de l’evolució de l’incendi. Segons va explicar, les flames avancen pel flanc dret en direcció a Montanejos i ha fet el salt al barranc Maimona, de gran valor mediambiental. Aquest era un dels principals temors dels equips d’extinció, entre els quals hi ha la Unitat Militar d’Emergències (UME).

Avenç de les flames més lent que l’estiu passat a Bejís

No obstant, Bravo va precisar que «no avança amb tanta velocitat» com va passar en l’incendi de l’estiu passat a Bejís, que va arrasar prop de 20.000 hectàrees, i això afavorirà els treballs per poder frenar-lo, que s’estan realitzant sobretot per aire pels problemes de visibilitat que està provocant el fum. I és que tots els esforços són pocs, per això fins i tot s’han realitzat cremes controlades de vegetació per contenir les flames. 

De moment, els serveis d’emergències no contemplaven noves evacuacions, tot i que no es descarten si l’incendi ampliés el front i pogués posar en risc altres poblacions com Cirat. Afortunadament, el foc no ha provocat danys personals ni, fins al moment, materials quant a vivendes afectades es refereix. 

Recuperació de la zona afectada

Les reaccions per aquesta tragèdia natural no cessen. El mateix president del Govern, Pedro Sánchez, va assegurar que l’Executiu posarà «tots els recursos a l’abast» per ajudar la Generalitat a extingir l’incendi. El cap del Govern central, que va començar la roda de premsa posterior al Consell Europeu celebrat a Brussel·les amb una menció al foc de l’Alt Millars, va garantir que l’Executiu «col·laborarà» amb la recuperació de la zona quan el foc sigui extingit.

Per la seva banda, el president de la Diputació, José Martí, que també va acudir al PMA, es va reunir amb els alcaldes dels municipis afectats. «La prioritat màxima és la protecció de les persones, tant dels treballadors dels serveis d’emergències com dels veïns», va afirmar.

Notícies relacionades

D’igual manera, la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va seguir «amb preocupació» l’evolució d’aquest incendi, segons va confirmar en el seu perfil de Twitter.

Durant la nit d’aquest divendres està previst realitzar vols amb drons i mitjans terrestres van vigilar la zona que es troba més controlada, que és la que afronta amb Aragó i on es va iniciar el foc, a Vilanova de Viver, per assegurar que es no es torni a activar la flama.