Preocupació pel foc

L’incendi de Castelló i Terol afecta ja 3.000 hectàrees en un perímetre de 30 quilòmetres

El Consell eleva a 1.500 les persones evacuades davant l’avenç de les flames

MANUEL BRUQUE/EFE

3
Es llegeix en minuts

El foc declarat dijous a la localitat castellonenca de Vilanova de Viver afecta ja 3.000 hectàrees de superfície en un perímetre de 30 quilòmetres a la comarca de l’Alt Millars, segueix actiu i amb temor d’una tarda en què les previsions meteorològiques no semblen favorables, amb possibilitat de més ratxes de vent i altes temperatures a la zona, més pròpies de l’estiu.

Així ho ha assenyalat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, en una atenció als mitjans al Centre de Comandament Avançat, ubicat a Barraques. Bravo ha expressat el temor que l’incendi avanci cap a la localitat de Montanejos i es pugui posar en risc el parc natural de la serra d’Espadà.

En aquests moments, hi estan treballant 18 mitjans aeris –el màxim possible atesa la gran quantitat de fum a la zona– i 420 de terrestres, i hi ha desallotjades 1.800 persones de vuit municipis i pedanies, sense que estiguin previstos nous desallotjaments.

MANUEL BRUQUE/EFE

Possible causa de l’incendi

Preguntada per si l’origen del foc es podria deure a alguna mala praxi agrícola, la consellera ha apuntat que no està confirmat i que els agents de la Guàrdia Civil han incoat el corresponent atestat i han de valorar totes les dades. «Hi ha alguna sospita però cap conclusió» de les causes, ha manifestat.  En aquests moments, hi estan treballant 18 mitjans aeris –el màxim possible donada la gran quantitat de fum a la zona i per evitar que posar en risc la vida dels pilots– i 420 de terrestres, i hi ha desallotjades 1.800 persones de vuit municipis i pedanies, sense que estiguin previstos nous desallotjaments, ni tampoc el de Cirat, com s’havia temut aquest divendres al matí.

Bravo, que ha mantingut una reunió al PMA, ha explicat que l’incendi està dividit en tres sectors, i que el que més preocupa és el flanc dret, que avança cap a les localitats de Montanejos i Montant i «podria posar en risc en un moment determinat la serra d’Espadà», que no està afectada. Aquest focus, segons li han traslladat, és el «més virulent i on està més actiu».

Els altres dos sectors presenten una situació «més favorable», si bé Bravo ha assenyalat que es continua treballant perquè la meteorologia pot «jugar una mala passada» i tornar a reactivar-se la complexitat. En el cas concret del focus d’Aragó, els tècnics «estan tractant d’estabilitzar-lo». En aquest sector, al llarg de la nit la tasca dels efectius terrestres ha aconseguit reduir la seva capacitat, però està actiu i no estabilitzat.

La majoria de les 1.500 persones desallotjades han sigut ressituades als albergs de Sogorb i Onda i els 73 usuaris de la residència de Montant, en altres centres de la província i de València.

La consellera ha alertat que la previsió per a aquesta tarda és «problemàtica» perquè es preveu que entre les 14.00 i 17.00 hores hi torni a haver un canvi de temps «amb vents de ratxes més fortes, entre 40 i 50 km/h i, junt amb les temperatures pràcticament estiuenques, el podria reactivar».

Vol de reconeixement

Per això, ha assenyalat que a partir de les 13.30 h es portarà a terme un vol de reconeixement per examinar la situació i treballar en l’estratègia a adoptar per combatre el foc a la tarda. En aquesta línia, ha insistit en el temor que les flames avancin cap a Montanejos, i ha anunciat que s’han demanat reforços i que s’hi s’incorporaran mitjans del Consorci Provincial de València. «Preocupa molt el barranc inaccessible al costat del flanc dret», ha admès.

Segons la consellera, no hi ha constància que el foc hagi afectat béns i no ha arribat a les poblacions, tot i que ha justificat els desallotjaments perquè «cal actuar amb prou antelació per evitar danys a les persones». «Per a nosaltres, la gran prioritat és la protecció de totes les persones i dels professionals que es juguen la vida per fer front al foc», ha dit, i per aquesta raó es va procedir a l’evacuació amb prou temps.

Notícies relacionades

Ara, ha dit, hi ha preocupació per l’atenció als animals que han quedat als municipis, però ha indicat que aquesta situació s’està canalitzant a través del Centre de Comandament Avançat (PMA) i dels alcaldes, amb vista a qui hagi d’atendre els seus animals o bé recollir medicació o qualsevol necessitat ho facin a través del PMA i acompanyats per agents de la Guàrdia Civil.

En tot cas, la consellera ha demanat la «màxima prudència» i que ningú s’acosti a la zona, que és turística, en especial davant el cap de setmana. «És fonamental que la gent sigui responsable per evitar desgràcies», ha conclòs.