El problema de la vivenda

200 inquilins protesten davant una immobiliària per una «estafa» de 200.000 euros

  • El sindicat d’inquilins denuncia que la immobiliària Rentaz ha cobrat honoraris a més de 400 inquilins, quan la llei diu que els han de cobrar l’empresa propietària

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Quan vam trobar el pis, la immobiliària Rentaz ens va dir que havíem de pagar honoraris de 1.340 euros perquè el propietari era una persona física. Però quan vam anar a firmar el lloguer vam veure que la propietat era una empresa, Tizisa SA. Vam explicar a la immobiliària que teníem dubtes en aquest sentit perquè no era una persona física com ens van dir, i ens van respondre que sempre ho feien així, i que si no volíem ens quedàvem sense contracte». Júlia Martinez és una de les 400 inquilines de Barcelona afectades pel que el Sindicat de Llogateres considera «una estafa». Uns 200 veïns s’han concenrat davant la seu d’aquesta empresa perquè els tornin els diners.

L’article 20 de la llei d’arrendaments urbans estableix que les empreses que lloguen pisos han de pagar els honoraris que cobren les immobiliàries. Però hi ha 200 veïns, que viuen en 30 pisos de la ciutat de Barcelona propietat de la família Monleón-Pagés, que han hagut de pagar els honoraris de la immobiliària quan no els pertoca. És el que assumeix el Sindicat de Llogateres de Barcelona, que creu que en total hi pot haver 400 inquilins afectats en més d’un centenar de pisos, que podrien haver pagat 200.000 d’euros il·legítims. «Aquest agent de la propietat està redoblant l’estafa, se salta la llei i desatén les seves responsabilitats», s’ha queixat el portaveu del sindicat, Andreu Aragonés.

Aquest matí els 200 inquilins que s’han organitzat han protestat davant la seu de Rentaz a Barcelona. La idea era fer-los arribar un document amb totes les seves firmes per iniciar negociacions i que els tornin els diners. L’empresa, però, no els ha obert la porta. «No descartem començar altres tràmits judicials», diu el Sindicat de Llogateres.

Desperfectes i fuites de gas

Notícies relacionades

En la protesta també hi ha intervingut la Patricia, una altra veïna afectada que viu amb la seva parella en un pis d’aquesta propietat a Barcelona. «Teníem un forat al sostre, humitat, esquerdes... no hi ha manteniment, hi ha molta brutícia i fins i tot hem tingut fugues de gas. Es fa molt difícil viure-hi,tot i que mai hem deixat de pagar el lloguer. Ni la immobiliària ni la propietat es fan càrrec dels desperfectes. És molt perillós», ha explicat. Una situació que per al Sindicat de Llogateres és especialment greu. «Aquesta gent incompleix les seves responsabilitats, no fa reparacions i els pisos no estan en bon estat. És la seva responsabilitat obrir-nos la porta quan volem parlar amb ells», ha insistit Aragonés.

Prohibir els honoraris per llei

El cas d’aquesta empresa és especialment greu, tot i que el Sindicat de Llogateres considera que cal revisar al complet com es cobren els honoraris per part de les immobiliàries. Es calculen partint del 10% del que els inquilins paguen a l’any de lloguer, a més del 21% d’IVA. A Barcelona, diuen, de mitjana serien uns 1.500 euros. Una quantitat «desorbitada», diuen, tenint en compte que aquestes empreses assumeixen les funcions del propietari i actuen en favor dels seus interessos i no com un intermediari neutral. «Cal prohibir que repercuteixin sobre els inquilins, independentment de qui sigui la propietat», diu el sindicat. «Això ho podem evitar, pot deixar de ser així si s’inclou i s’aprova la llei estatal de vivenda», ha reclamat Aragonés.