200 hectàrees cremades

Els Bombers miren d’estabilitzar el flanc actiu de l’incendi de Canejan

Els Bombers d’Aran se centren en l’ala dreta del foc després de deixar estabilitzada la franja esquerra

Els Bombers miren d’estabilitzar el flanc actiu de l’incendi de Canejan

Pompièrs Emergéncies

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’incendi que des de fa tres dies crema al terme de Canejan, a la Vall d’Aran, ha cremat fins al moment unes 200 hectàrees i tres cabanes, segons els Bombers de la Generalitat i els Bombers d’Aran. El foc afecta una zona de difícil accés i es propaga en dos fronts, segons els bombers de la zona, del qual l’esquerre està estabilitzat.

Els bombers han informat que continuen treballant aquest dissabte per aconseguir l’estabilització del flanc dret de l’incendi. Aquesta ala s’estén per una zona inclosa al pla estratègic de gestió sostenible de la Vall d’Aran, un document que es considera «de molta utilitat» per lluitar contra el foc, ja que fa referència a àrees on històricament ja s’havien registrat incendis. El document permet passar «de la improvisació» a una situació d’«accions preplanificades», segons la Síndica d’Aran, Maria Vergés, en un comunicat.

Contra el foc treballen mitja dotació dels Bombers d’Aran i de la Generalitat, però també agents de medi ambient del Consell General d’Aran. Ahir va col·laborar un helicòpter en les tasques.

Prohibides les cremes

Els Bombers de la Generalitat, per la seva banda, recorden aquest dissabte que des del 15 de març i fins al 15 d’octubre queda totalment prohibit cremar res en terrenys forestals. També s’impedeix fer-ho a una distància de 500 metres del seu entorn per evitar incendis al medi ambient. Per tant, no es poden cremar rostolls, marges ni restes d’aprofitament forestal, agrícola o de jardineria.

Notícies relacionades

Queda exclosa de la prohibició fer-ho dins de les àrees recreatives, d’acampada i en parcel·les d’urbanitzacions, així com la utilització de fogons de gas i de barbacoes amb malla antiespurnes. Tampoc es pot fer foc per activitats relacionades amb l’apicultura.

La normativa sobre focs per a aquesta època de l’any recorda que tirar runa o restes vegetals i industrials de manera incontrolada pot causar un incendi, així com llançar coets, globus, focs artificials o altres artefactes que continguin foc. El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, però, pot autoritzar amb caràcter extraordinari determinats treballs o activitats que suposin un risc d’incendi forestal, com la crema per motius fitosanitaris o per prevenció d’incendis.