Violència sexual

El rector de la UAB admet «falta d’agilitat» en el cas d’assetjament sexual d’un catedràtic a una alumna

  •  La gestió de la situació ha provocat la renúncia de la responsable d’Igualtat de la facultat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, admet que s’ha actuat amb «falta d’agilitat» davant la condemna per assetjament sexual d’un catedràtic de la Facultat de Ciències a una alumna. En un comunicat enviat a la comunitat universitària dos dies després que es fes pública la sentència, el rector es compromet a millorar els procediment interns. El cas és que Àlvar Sánchez, condemnat a un any i mig de presó i a nou d’inhabilitació, va continuar acudint a treballar fins que la sentència es va fer pública i la universitat va decidir suspendre’l cautelarment a l’espera que finalitzi tot procés judicial. La gestió de la situació ha provocat la renúncia de la responsable d’Igualtat de la facultat, que considera que la universitat ha actuat tard i només després que la sentència hagués transcendit.

A la carta, el rector assenyala que el 14 de març es va publicar a la web de la UAB un comunicat de l’equip de govern de la universitat explicant els passos que s’han seguit a partir del moment en què es van denunciar els fets a l’Observatori per a la Igualtat de la UAB. «Els mecanismes s’han aplicat com disposa el protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i contra la violència masclista –detalla–. Tal com preveu aquest protocol, el cas es va posar en coneixement del ministeri fiscal», detalla.

Explicació

A partir d’aquell moment, la UAB va deixar de ser part del procés i va haver de deixar en suspens l’expedient disciplinari obert al docent. «És per aquesta raó que fins dilluns passat, 13 de març, moment en què la sentència va ser notificada formalment a la UAB, no s’ha pogut reobrir l’expedient disciplinari, que va quedar en suspens el 2019, i aplicar les mesures cautelars al professor condemnat», afegeix.

Les mesures consisteixen en la suspensió provisional de funcions fins que acabi el procediment penal. Amb tot, apunta que el centre ha acompanyat de manera «ferma i decidida» la víctima i «va evitar en tot moment la seva revictimització treballant sempre en el marc de la legalitat vigent per no obstaculitzar ni perjudicar el procés penal obert».

Protocols

Notícies relacionades

«Els protocols aprovats a la UAB garanteixen els mecanismes per fer front als assetjaments», detalla Lafuente, però admet que continuen treballant per millorar-los. «Lamentem la falta d’agilitat d’aquests processos i instem als governs que revisin les lleis que permetin que siguin més ràpids», apunta.

Finalment, assegura que des de l’equip de govern es vol continuar treballant amb tots els col·lectius de la comunitat universitària «per una universitat lliure de masclisme i d’agressions», reafirmant el compromís de tolerància zero davant qualsevol actitud o conducta constitutiva de violència contra les dones.