Sanitat

Alerta a la UE per botulisme pacients que es van sotmetre a Turquia a un tractament per aprimar-se

Un total de 14 persones d’Alemanya, Àustria i Suïssa van emmalaltir després de rebre una injecció de toxina botulínica

Les autoritats sanitàries insten a ser vigilants i no descarten que sorgeixin nous casos

Alerta a la UE per botulisme pacients que es van sotmetre a Turquia a un tractament per aprimar-se
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats europees han activat les alertes després de detectar 14 casos de botulisme greu en ciutadans d’Alemanya, Àustria i Suïssa que es van sotmetre en una clínica de Turquia a tractaments per aprimar-se. Als afectats, 12 dels qiañs alemanys, se’ls va injectar una injecció intragàstrica de toxina botulínica, un tractament contra l’obesitat, segons ha informat el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en les seves sigles en anglès).

En el cas dels pacients alemanys, són 12 adults que es van sotmetre als tractaments entre el 22 i el 25 de febrer passat. Segons les dades que maneja l’ECDC, vuit d’ells van ser tractats a la mateixa clínica turca. Mentre en alguns d’ells els símptomes són lleus, en d’altres són de caràcter greu i estan ingressats en unitats de cures intensives.

En el cas d’Àustria, l’afectada és una una dona que va rebre la injecció el 22 de febrer. En el cas de Suïssa, també es tracta d’una dona que es va sotmetre al tractament el mateix dia 22. Totes dues, a la mateixa clínica que els casos reportats a Alemanya.

Lots falsificats

L’agost passat, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va llançar una alerta després de detectar cinc lots falsificats de la injecció intragàstrica de toxina botulínica a cinc països: Jordània, Kuwait, el Regne Unit, Polònia i Turquia, país, l’últim esmentat, on s’ha registrat ara aquest brot.

Les autoritats europees estan monitoritzant el cas, han instat els països de la UE a estar atents i no descarten que en pròxims dies s’identifiquin nous malalts. «Poden produir-se nous casos, particularment en aquells que viatgin a Turquia per tractaments mèdics que incloguin una injecció intragàstrica de toxina botulínica», assenyala l’ECDC al seu informe del 10 de març.

L’organisme recomana que aquells que hagin viatjat a Turquia per a tractaments amb aquesta injecció i experimenten símptomes relacionats amb el botulisme (debilitat i problemes respiratoris) vagin immediatament a un hospital per rebre atenció mèdica.

Notícies relacionades

El botulisme és una intoxicació causada per la toxina botulínica, una neurotoxina produïda pel bacteri ‘Clostridium botulinum’. Es tracta d’una malaltia inusual però és considerada greu i pot arribar a ser mortal.

La intoxicació és causada generalment per la ingesta d’aliments mal conservats i contaminats amb neurotoxines potents. Tot i que la infecció sol originar-se amb el consum de menjar, el botulisme també pot ser causat per la contaminació de ferides obertes, o com a efecte col·lateral de l’ús deliberat de la toxina en el tractament de malalties neuromusculars o en cosmètica.