Església catòlica

El Papa obre la porta a «revisar» el celibat a l’Església

Francesc assegura que l’exigència és «una prescripció temporal» i que «de vegades» pot portar «al masclisme»

El Papa obre la porta a «revisar» el celibat a l’Església
2
Es llegeix en minuts
EFE

El papa Francesc es va mostrar disposat a «revisar» el celibat en el si de l’Església catòlica, ja que és una «prescripció temporal» de l’Església occidental, va afirmar en una entrevista publicada aquest divendres.

«No hi ha cap contradicció perquè un sacerdot es pugui casar. El celibat a l’Església occidental és una prescripció temporal: no sé si es resol d’una manera o d’una altra, però és provisòria en aquest sentit», va assenyalar Francesc des de la seva residència de Santa Marta, a la Ciutat del Vaticà, en declaracions al portal argentí Infobae amb motiu del 10è aniversari del seu papat.

Preguntat sobre si «podria revisar-se» aquesta qüestió del celibat, el summe pontífex va respondre «sí, sí», per afegir que tots els membres de l’Església oriental, o els que volen, «estan casats».

«A l’Església catòlica hi ha sacerdots casats: tot el ritu oriental és casat. Tot. Aquí a la Cúria en tenim un –avui mateix me l’he creuat– que té la seva dona, el seu fill», va asseverar la màxima autoritat del catolicisme.

Així mateix, el Papa va reconèixer que «de vegades el celibat et pot portar a un masclisme» i va remarcar la necessitat de nomenar més dones en llocs de responsabilitat al Vaticà.

«El Consell d’Economia són sis cardenals i sis laics. Els laics, tots homes, per descomptat. Va caldre renovar-lo i hi vaig posar un home i cinc dones (...). En comptes de posar-hi un vicegovernador, vaig posar-hi una vicegovernadora, i ell (el governador, Fernando Berges) se sent molt més ajudat perquè les dones resolen i resolen bé», va puntualitzar el summe pontífex.

«Tenen una altra metodologia, les dones. Tenen un sentit del temps, de l’espera, de la paciència, diferent de l’home. Això no fa disminuir l’home, són diferents. I han de complementar-se», va afegir.

Aquestes declaracions es produeixen en un context de creixent debat a l’interior de l’Església, especialment després de la irrupció, fa tres anys, del procés sinodal a Alemanya, un fòrum de diàleg que busca fórmules per superar la crisi que viu l’Església catòlica, sacsejada per escàndols d’abusos sexuals de menors.

Durant els últims mesos, s’han avançat propostes com el final del celibat obligatori o també que les dones tinguin accés al sacerdoci o qüestions sobre l’homosexualitat, cosa que està provocant mals humors al Vaticà i els temors d’un cisma de l’Església alemanya.

Notícies relacionades

El Vaticà va considerar en el passat que «no seria lícit iniciar en les diòcesis, abans d’un acord concordat a l’Església universal, noves estructures oficials o doctrines, que representarien una ferida a la comunió eclesial i una amenaça a la unitat de l’Església».

El papa Francesc, de 86 anys, complirà dilluns una dècada al capdavant de l’Església catòlica, un període en el qual ha centrat els seus esforços a reformar la Santa Seu per fer-la més transparent i efectiva, no sense l’oposició dels sectors més conservadors del Vaticà.