Taula rodona – Empoderar el consumidor

Plaques solars a casa: ¿Com estalviar un 70% en la factura elèctrica?

Amb un creixement del 108% l’últim any, l’energia fotovoltaica s’ha posicionat com l’alternativa més sostenible i eficient per aconseguir la descarbonització

Plaques solars a casa: ¿Com estalviar un 70% en la factura elèctrica?

Jordi Cotrina

6
Es llegeix en minuts

El 2022, l’autoconsum d’energia fotovoltaica a Espanya va créixer respecte a l’any anterior un 108%. L’encariment de l’electricitat –que ha pujat un 88% respecte al 2021–, la inestabilitat política agreujada pel conflicte entre Rússia i Ucraïna i la creixent crisi climàtica són alguns dels factors que han fet que la població i les empreses mostrin cada vegada més interès per un sistema d’autoconsum energètic basat en renovables. Així, segons dades de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), l’últim any s’han instal·lat 2.507 MW de nova potència en energia solar fotovoltaica dirigida a l’autoconsum domèstic, industrial i comercial.  

No hi ha dubte que el sector de l’energia fotovoltaica està en auge. Però ¿quin paper tindrà en la descarbonització tant de la indústria com en l’entorn domèstic? ¿És possible aconseguir un autoproveïment a través de l’energia solar? ¿Quines subvencions i ajuts econòmics existeixen per portar a terme la instal·lació necessària? Totes aquestes preguntes es van resoldre el 7 de març en una taula rodona organitzada per EL PERIÓDICO i moderada pel periodista Alberto González, en la qual van participar la directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Marta Morera; el director comercial de l’empresa dedicada a la instal·lació de panells solars Engel Solar, Josep Maria Albert; i el president de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya, Lluís Pinós.

Pioners en potencial

L’autoconsum energètic ja és una realitat. Segons la UNEF, a nivell nacional ja hi ha més de 200.500 instal·lacions residencials que compten amb panells solars. Tal com va assenyalar la directora de l’ICAEN, Marta Morera, «les facilitats regulatòries i la reducció del preu de la instal·lació han sigut factors clau per a empreses i famílies a l’hora de decantar-se per l’energia fotovoltaica». I és que, segons Morera, «en l’última dècada, el preu de les instal·lacions s’ha reduït un 90%». D’altra banda, el 2018 es va derogar l’impost al sol, un peatge que els consumidors havien de pagar per l’electricitat que generava el seu autoconsum solar; i l’any següent es va aprovar la normativa vigent de l’RD 22/2019 que busca simplificar els tràmits administratius. 

Actualment, l’energia generada per les instal·lacions fotovoltaiques equival a l’1,8% de la demanda elèctrica nacional. «Això només ha començat», va sentenciar el director comercial d’Engel Solar, Josep Maria Albert. «Ens esperen 15, 20 anys de gran cobertura a nivell fotovoltaic», va afegir. En aquesta línia, l’any passat, Engel Solar va créixer un 179% respecte al 2021 i ja ofereix cobertura del 100% del territori espanyol. 

Per la seva banda, el president de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya, Lluís Pinós, va assenyalar que «amb tot el potencial que tenim de teulada a Catalunya, tant de vivendes com a nivell industrial, el 2050, podríem arribar a tenir 500.000 instal·lacions». De fet, segons un estudi elaborat per l’energètica EDP, el 81% de les llars espanyoles tenen coberta útil per realitzar una instal·lació fotovoltaica. I és que les 2.500 hores de sol a l’any converteixen Espanya en un dels territoris amb més potencial per generar energia solar. En aquesta línia, el director comercial d’Engel Solar va calcular que «si fóssim prou hàbils, el territori nacional seria capaç de subministrar tot Europa amb energia solar». 

Així mateix, en un context en el qual tant el preu de l’electricitat com el del gas han pujat a nivells històrics, l’energia fotovoltaica s’ha posicionat com una de les opcions més viables per aconseguir un estalvi econòmic en la factura energètica. «Els edificis que en el dia d’avui es proveeixen amb energia solar obtenen un estalvi del 70%, i, a més, el temps d’amortització del cost de la instal·lació és d’uns quatre o cinc anys», va destacar Josep Maria Albert. «Fins i tot», va afegir el director d’Engel Solar, «he vist casos en els quals la factura és de zero euros». En aquest sentit, Pinós va argumentar que «tot depèn de la gestió de l’usuari: si és capaç de reconduir el consum aprofitant els pics de més llum, aconseguirà un estalvi més gran». 

Subvencions per a les instal·lacions

A fi de facilitar la transició energètica cap a un sistema descarbonitzat, la Unió Europea (UE) ha destinat una partida dels fons europeus Next Generation a Espanya de 1.320 milions d’euros en ajudes perquè particulars i empreses puguin cobrir el 50% del cost de la instal·lació necessària per aconseguir un autoproveïment energètic renovable i sostenible. «Concretament, a Catalunya, tenim un pressupost de 230 milions d’euros per a instal·lacions a particulars, empreses i administracions», va comentar Marta Morera. «La demanda s’ha desbordat i, actualment, les sol·licituds superen el pressupost disponible», va afegir la directora de l’ICAEN. 

Per la seva banda, Josep Maria Albert va assenyalar que «en aquest moment és difícil trobar algú que no estigui col·laborant, ens trobem en un moment òptim en el qual hi ha molta sensibilitat respecte a aquest tema». Així mateix, el director comercial d’Engel Solar va recordar que, «a més dels fons Next Generation, existeixen bonificacions de l’IBI (impost sobre béns immobles) –que depenen de cada ajuntament–; deduccions sobre l’ICIO (impost sobre construccions, instal·lacions i obres); i deduccions sobre l’IRPF (impost sobre la renda de les persones físiques)».

«La instal·lació de plaques permet una reducció de fins al 70% a la factura de la llum i el temps d’amortització de la inversió no supera els cinc anys»

Josep Maria Albert, Director Comercial d’Engel Solar, empresa especialitzada en la instal·lació de plafons

«La preocupació ciutadana pels efectes del canvi climàtic, els fons Next Generation i l’encariment de la llum han provocat un ‘boom’ de l’energia fotovoltaica»

Marta Morera, Directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN)

«Si la retribució econòmica dels excedents que generen els panells solars fos més gran, tindríem xifres de desenvolupament encara més altes de les que tenim ara»

Lluís Pinós, President de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya

«Qualsevol persona o empresa que disposi d’una teulada, un terrat o un terreny que rep llum solar, pot accedir sense problema a aquest tipus d’instal·lació», va assegurar Josep Maria Albert. «Així mateix, els nostres tècnics ofereixen un servei personalitzat i, abans d’emprendre un projecte, Engel Solar realitza un estudi previ gratuït per valorar cada cas», va explicar. A més, pel que fa al disseny, tal com va remarcar el director d’aquesta empresa especialitzada en instal·lacions de panells solars, «ja no treballem amb plaques aparatoses, actualment són més fines, més eficients tecnològicament i amb més capacitat d’absorció».  

Notícies relacionades

Finalment, els tres experts van assenyalar dos factors a millorar per aconseguir que la transició energètica sigui més ràpida i atractiva. D’una banda, Lluís Pinós va destacar que «si la retribució econòmica que reben els consumidors pels excedents que genera la seva infraestructura fos més elevada, l’explosió de l’energia fotovoltaica seria encara més gran». En aquesta línia, la directora de l’ICAEN va remarcar que, «en el dia d’avui, la compensació econòmica és molt baixa i la solució passa per una regulació de l’excedent i per una millor comunicació entre les comercialitzadores i les distribuïdores». 

D’altra banda, el president de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya va lamentar que «falta personal en el gremi d’instal·ladors. Hem de potenciar la formació perquè és un sector que està creixent molt i té molt recorregut». D’aquesta manera, Morera també va recalcar la falta d’oferta formativa a tot el territori: «hem de fer més atractiva la transició energètica i visibilitzar més les oportunitats laborals en aquest sector».