Conca de sal potàsica

¿Què és la potassa i per a què serveix la sal mineral que s’extreu a la mina de Súria

  • Almenys tres treballadors han mort al quedar atrapats en una mina de Súria

  • La mina a Súria on han mort tres geòlegs: una instal·lació acabada de renovar

  • DIRECTE | Accident a la mina de Súria | Última hora del succés, morts i rescat

¿Què és la potassa i per a què serveix la sal mineral que s’extreu a la mina de Súria

JOSEP GARCÍA

1
Es llegeix en minuts

La mina de Cabanasses a Súria, on aquest dijous han mort tres geòlegs en una galeria a 900 metres de profunditat, es dedica a l’extracció de potassa. Propietat d’ICL Iberia Súria & Sallent, és l’única empresa productora d’aquest tipus de sals minerals a Espanya. Per això la matriu israeliana ICL va invertir 100 milions d’euros per renovar parcialment les instal·lacions, unes obres que van durar gairebé una dècada i van permetre arribar fins als 900 metres de profunditat. Però, ¿què és la potassa i per a què serveix?

La potassa és un mineral que, com es pot intuir pel seu nom, conté potassi. A més, el posseeix de manera hidrosoluble. Gràcies a geologia aplicada a la paleontologia, se sap que s’utilitzava per blanquejar tèxtils i fer vidre i sabó des d’abans de l’any 500 a. de C. No obstant, la tasca minera no va arribar fins al segle XIX, amb el descobriment de les mines de potassa de Stassfurt, a Alemanya. Allà, el químic, enginyer i empresari Adolph Frank va dedicar gran part del seu treball a l’ús d’aquesta sal minera en la indústria i, en concret, com a fertilitzant artificial.

Un segle d’explotació de sals potàsiques

Notícies relacionades

Els enginyers Emili Viader i René Macary van descobrir el 1912 la conca de sal potàsica catalana, situada a la comarca del Bages. La troballa no va ser fútil: és una de les reserves de potassa més importants d’Europa Occidental. A partir d’allà es van adjudicar les primeres concessions mineres i es van obrir les mines de potassa de Súria i Sallent, i la mina de sal de Cardona.

El compost i material més comú que s’extreuen de la potassa són el clorur de potassi i el carbonat de potassi. En aquest sentit, el potassi és el tercer nutrient principal de plantes i cultius després del nitrogen i el fòsfor. Per això s’utilitza com a fertilitzant i és un element clau en la fertilització agrícola.