Dia de la dona
8-M a la presó: les preses rebategen el carrer major de Brians 1 amb el nom de Dones Valentes
Les dones representen el 6% de la població penitenciària
Manifestació 8-M a Barcelona i Catalunya: última hora i imatges de les concentracions, recorreguts i incidents, en directe
El carrer major de la presó Brians 1 ja es diu carrer Dones Valentes de manera oficial. En un acte celebrat aquest dimecres 8 de març amb motiu del Dia de la dona, les recluses d’aquest centre penitenciari s’han empoderat i han rebatejat amb aquest significatiu nom aquesta via, col·locant la placa de ceràmica amb el nou nom. Un nom que han triat en un procés en què han participat unes 200 internes i interns del centre.
N’ha sigut testimoni la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Gemma Ubasart, que ha posat en valor unes dones especialment invisibilitzades. «Aquesta societat patriarcal castiga dues vegades les internes de Brians: per ser dones i per ser dones preses», ha remarcat Ubasart. Actualment les dones representen el 6% de la població penitenciària.
La col·locació de la placa, en una paret del pati de la presó, s’ha fet entre aplaudiments. «¡Les dones som fortes!», exclamaven unes internes abraçades entre elles. «¡Tenim un carrer amb el nostre nom!», celebraven d’altres amb entusiasme.
Aquesta iniciativa forma part del programa ‘Dones al carrer’, un projecte que, en paraules d’Ubasart, «empodera les dones i els dona protagonisme» davant aquesta doble invisibilització. La intenció és que les presons tinguin carrers amb noms de dones o noms genèrics –com és el cas de la de Brians 1– que retin homenatge al col·lectiu femení.
Després d’aquest gest simbòlic, recluses, personal del centre i la consellera mateixa han participat en un debat sobre aquest programa. La Rosa, una de les treballadores de la presó, ha remarcat que el fet de canviar el nom del carrer té una «simbologia especial» per a les dones internes, ja que el «carrer significa llibertat». La Rosa ha treballat tant amb homes com amb dones i explica que elles són molt valentes. «Són unes guerreres», ha assenyalat.
Notícies relacionadesL’alcalde de Sant Esteve Sesrovires, Enric Carbonell, ha destacat, per la seva banda, la necessitat d’implementar programes «que compleixin la perspectiva de gènere» i que «facin avançar cap a la igualtat». La jornada ha inclòs un partit de ‘volley’ i ha ofert escenes com el ball de la consellera amb algunes internes.
Les dones preses representen el 6% de la població penitenciària. A Brians 1 hi ha unes 117 dones. Tenen una mitjana de 42 anys, 8 de cada 10 són mares i les seves condemnes són d’uns 5 anys de mitjana. El 60% té problemes de salut mental i dues de cada tres han patit abusos i violència masclista. «Aquestes dones no ho han tingut fàcil en la vida, i nosaltres en som molt conscients», ha dit Ubasart.
- "Només en un país islàmic em sentiré com a casa"
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
- El Cercle proposa ampliar el nombre de municipis de l’AMB
- La ciutat està disposada a repetir la competició d’aquí dos anys
- Trump, fora de perill a l’evitar el servei secret un possible intent d’atemptat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Caracas insisteix sense proves en la conspiració contra Maduro
- Trump, fora de perill a l’evitar el servei secret un possible intent d’atemptat
- Espanya rebutja "rotundament" l’acusació de desestabilitzar Veneçuela
- ¿I ara què?