Audiència de Barcelona

Narcos SA: condemnats 40 membres d’una macroxarxa de traficants a Badalona

  • La sentència revela que l’organització funcionava partint de tres «estructures» que depenien del capitost

Narcos SA: condemnats 40 membres d’una macroxarxa de traficants a Badalona

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha condemnat 40 membres d’una xarxa de presumptes narcotraficants amb l’epicentre a Badalona, però que estenia els seus tentacles a altres poblacions, com Santa Coloma de Gramanet. La trama blanquejava els diners recaptats a través de la compra d’immobles, finques rústiques, aparcaments i vehicles de luxe. Només el presumpte capitost, segons les investigacions, va invertir i va acumular 2,3 milions d’euros. La seva parella, 1,2 milions. Entre els condemnats hi ha Francisco Comitre San Martín, l’advocat i exmodel processat també com a presumpte cervell del que es considera l’estafa immobiliària més gran d’Espanya, a qui han imposat set anys i nou mesos de presó

El tribunal de la Secció Cinquena de l’Audiència de Barcelona imposa penes que oscil·len entre els sis mesos de presó als més de 20 anys. La màxima condemna és per al que es considera cap de l’organització, José F. F., a qui s’atribueixen els delictes de tràfic de drogues, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d’armes. A tres processats més, entre ells els presumptes lloctinents, se’ls imposa una pena superior als 13 anys de presó.

La sentència declara provat que, almenys des de març del 2018 i fins que la investigació policial no va posar «fi a les seves il·lícites activitats el novembre del 2019, es van dedicar, «tot i que no de forma exclusiva» i fonamentalment al barri de Sant Roc de Badalona, a la venda i distribució de cocaïna i ocasionalment marihuana. Aquestes substàncies a consumidors o a intermediaris sobretot en un pis del carrer de Còrdova, un lloc conegut com La Colombiana.

El capitost de la xarxa, José F. F., segons els magistrats, «va disposar d’un equip a les seves ordres» integrat pels acusats i que «de manera permanent van intervenir» en les tasques que «els van ser encomanades». L’objectiu era «obtenir» un «substanciós» profit econòmic. El cap, a més, assignava comeses específiques per a cada component de l’organització, per la qual cosa funcionava com una empresa. Les mesures de seguretat eren extremes: des de la substitució contínua de telèfons mòbils fins a l’ús d’un llenguatge secret o personal de seguretat. En ocasions, el pas de la droga s’efectuava deixant la mercaderia en una paperera.

El cap i la seva organització

Notícies relacionades

La sentència descriu tres «estructures» que depenien del capitost. La primera, la trama que s’encarregava del subministrament de la droga, que tenia el quarter general i punt de venda al carrer de Còrdova, i del proveïment. Aquesta branca s’encarregava, a més, de la manipulació de la substància i el seu processament per preparar embolcalls. Una altra de les seves funcions era el control de la recaptació diària, tot i que el dipòsit dels diners es feia en un altre pis, al carrer de la Primavera. Al carrer de Còrdova hi havia com una petita finestra enreixada que impedia al comprador veure el rostre del venedor. També comptava amb una espècie de desaigüe alternatiu, unit al vàter, per desfer-se de la droga i fins i tot els diners recaptats en cas que hi entrés la policia. La xarxa comptava amb un grup de vigilants encarregats de la seguretat del punt de venda

La segona «estructura» la conformava l’entramat «criminal» ubicat a Santa Coloma de Gramanet, que tenia com a missió custodiar grans quantitats de cocaïna i els ingents» beneficis econòmics procedents no només de Badalona, sinó d’altres transaccions. El «magatzem o escola bressol» era en una vivenda de l’avinguda de la Pallaresa d’aquesta localitat. I la tercera «estructura» era la que es dedicava a blanquejar els fons fruits del narcotràfic comprant propietats.